![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Ale czy Leon Atkinson - MySQL to rzeczywiście dobra książka ? Może ktoś ją posiada i mógłby wyrazić swoją opinię
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
czytal ktos moze jakas ksiazke do AJAX-a bo ja ostatnio przeczytalem
ajax i php i musze powiedziec ze troche kicha i jak powiedzialem to w bibliotece to pani powiedziala zebym dal jej spis ksiazke to kupi zebym nie chodzil i nie narzekal a ze to nie moja kaska to moge poszalec i pytanie brzmi co polecacie w tym temacie?? moze juz cos przegladaliscie co jest warte uwagi a co omijac szerokim lukiem |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pytanie dotyczace książek o xhtml'u i css. Czy ktoś czytał, albo wie czy jest dobra ta książka:
Head First HTML with CSS & XHTML. Edycja polska We wcześniejszych postach zauważyłem, że dużo osób poleca książki Erica Meyera. Dzis przejżałem CSS według Erica Meyera. Kolejna odsłona i jej forma nie przypadła mi do gustu. Co prawda nie wczytywałem sie w nią tylko tak szybko przejżałem i o ile się nie myle jest tam po prostu kilka projektów, zadań do wykonania i opis jak je wykonać w kilku alternatywnych wersjach, a cos takiego mnie nie satysfakcjonuje. Czekam na opinie zwłaszcza o pierwszej z wymienionych książek. Z gory dzieki. Ten post edytował micz84 17.03.2007, 23:36:31 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Co myślicie o tej?:
http://helion.pl/ksiazki/jscroz.htm A jak nie to jaką, tylko żeby była tania o javascripts, i była NIE TYLKO o javie..... tak jak ta. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Siema, doradzcie mi jaka mam wybrac ksiazke (w miare tania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) do szybkiego nauczenia sie php i msql. Jak narazie opanowalem html'a i to podstawy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
A czy moglibyście wyrazić opinię na temat tej książki:
"Architektura systemów zarządzania przedsiębiorstwem. Wzorce projektowe" Bo paru krotnie się pojawiły informacje, które powoływały sie na tą książkę (tylko że w wydaniu angielskim). EDIT Aby ułatwić: http://helion.pl/ksiazki/szabko.htm tytuł oryginalny "Patterns of Enterprise Application Architecture" pana Martin Fowler Ten post edytował Sedziwoj 5.04.2007, 23:44:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: SZCZECINEK Ostrzeżenie: (20%)
|
JUPi na allegro zamówiłem Php i mysql vademecum profesionalisty wydanie trzecie mam nadzieje że jest tak dobra jak mówicie .
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dobra. Wtedy nie odpowiedzieliście... WO TERAZ ODPOWIEDZCIE: chodzi mi o książkę która wytłumaczy programowanie BARDZO Zaawansowane.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: SZCZECINEK Ostrzeżenie: (20%)
|
No i kupiłem vademecum profesionalisty wydanie 3 .Jednak nie jestem zbytnio z niej zadowolony .Owszem uczy php i mysql ale nie uczy obługi mysql z php.Czyli jak np. wyświelić dane z mysql jak za pomocą jakiegoś buttona kasowaćitp itd .A mi własnie to jest potrzebne a nigdzie tego nie widze .Ktos zna jakąś książkę opisującą jak to robić ?
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn |
w wydaniu 2 było a w 3 nie ma? przecież są pod koniec książki konkretne projekty jak koszyk na zakupy jak sie nie myle... i tam masz jak z poziomy php wykonywać zapytania do bazy itp...
|
|
|
|
|
|
|
|
Wrzucę opinię, mianowicie kupiłem sobie książkę PHP5. Zaawansowane programowanie. Zacząłem czytać, co zauważyłem, bardzo obszerne zbędne (tej wielkości) przykłady, to się najbardziej mi rzuciło w oczy. Sama treść też nie jest najlepsza, dość rozwlekle opisane są pewne rzeczy, są opisane rzeczy które nie powinny być, bo jak zakłada się pewien poziom znajomości PHP to nie powinno się wyjaśniać co robi funkcja pokroju substr() (chyba że jakieś nietypowe użycie).
Ogólnie przeczytałem ileś stron i wrażenie jest nie najlepsze, książkę zwróciłem bo miała wady w druku, nie mieli więc zwrot gotówki, ale teraz sam nie wiem czy kupić jeszcze raz. Z pewnością znajdą się tam ciekawe rzeczy, ale czy kupować książkę z ponad 500 stronami dla przeczytania 50? Kupiłem też PostgreSQL, po pierwsze, data wydania (zobaczyłem dopiero w domu) 2000, książka jest napisana jakby przez 'profesorka', tzn. osoba niby wie jakie są możliwości ale wygląda to opis zabawy niż przydatny opis funkcji. Do tego początkowo opisuje obsługę PG w trybie tekstowym (przez konsole) dużo pisania mało informacji, zamiast streścić potrzebne (według autora) funkcje, rozpisuje się. Ze względu na datę wydania, sposób opisu raczej odradzam zakup szkoda pieniędzy na to wydawać. No i trzecia książeczka JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie, a to bardzo miłe zaskoczenie, co prawda jestem jeszcze w trakcie lektury, ale to co przeczytałem ładnie się prezentuje. Miałem jakieś kłopoty zawsze aby znaleźć coś porządnego o JS, bo w necie jakies podstawy czy gotowce, ta książka opisuje bardzo ładnie jak się pisze w JS, zaczynając od typów podstawowych możliwych wartości itd. co jest przydatne jak skrypt ma działać dobrze a nie tylko działać. Do tego dochodzą przydatne komentarze autora, że np. tego się nie opłaca użyć i podaje dlaczego. Miałem książeczkę (jak zaczynałem zabawę z HTML,JS,PHP w ~2002) i była fatalna bo były gotowce brak podstaw. Więc tą książkę polecam, bardzo przyjemnie się czyta. A sam mam pytanie, jaką książkę do SQL polecacie? Chodzi mi o taką która nie skupia się na opisie możliwych zapytań, a raczej o możliwościach, coś jak PoEAA tylko dla SQL. Bo jak na razie to to co znajduję to pokazanie możliwości na jakiś podstawowych rzeczach, a mi chodzi o .... no właśnie nie do końca wiem jak to opisać, bo wiem że powinno się rozdzielić budowę bazy od jej wykorzystania. Ogólnie podajcie jakieś lepsze pozycje, |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Dandelion: Odnośnie książek C#, to radziłbym kupować takie z Microsoft Press które są tez przygotowaniem do egzaminu MCAD.
Masz wtedy dobra książkę o C# i bezproblemowo możesz uzyskać certyfikat po jej skończeniu. Edit: zajrzyj tu. Ten post edytował nasty 20.05.2007, 10:49:06 |
|
|
|
|
|
|
|
A co ludziska myślą o tej pozycji: - http://helion.pl/ksiazki/phppro.htm - wybrałem ją bo (tak jak książki tytuł) chciałem się za obcować z problemem (u mnie) z programowaniem obiektowym i jego dobrymi bezpiecznymi zastosowaniami. Wiem że książki nie ocenia się po tytule ani po spisie treści, ale czy moglibyście zrobić to chociaż? Prosiłbym.
Mam także książkę http://helion.pl/ksiazki/ajaphp.htm, ale ją polecam tylko tym którzy znają już dobrze javascript i php (chociaż nie które rzeczy też omawia ta pozycja), i chcą pobawić się w różne zastosowania, takie jak czat. POZDRO!!! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
mam takie pytanie czy warto kupić: C++ oraz php + mysql Czy ktoś korzystał z kursu? Jakie jest wasze zdanie na temat nauki wideo? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja uważam że nie, lepiej dołożyć i kupić jakąś wypróbowaną książkę z Heliona np. php i mysql tworzenie stron www vademecum profesjonalisty
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%)
|
Pytanie zadane w złym dziale.
Przenoszę na Hydepark. Dołączyłem do istniejącego tematu o książkach |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Sorki za zły dział... Hmm, czyli nie polecacie?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Ja też raczej nie polecam czegoś takiego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Do PHP: PHP i MySQL Tworzenie stron WWW vademecum profesjonalisty Wydanie 3. Jednak nie polecam czytać całej. Do pierwszego rozdziału (włącznie) w części: "Praktyczne projekty" (czy jakoś tak). Z tych projektów można się nauczyć wielu złych rzeczy, np. nie stosowanie szablonów (widoków). Ogólnie nie czytać dokładnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Tylko składnie i najpotrzebniejsze funkcje. Reszta to manual + IDE (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Do C++: Symfonia C++ Standard Wydanie 2 - sam niedawno kupiłem i po przeczytaniu wrażenie super. A jak się zna, np. PHP to można kilka rozdziałów przeskoczyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Sokal 5.06.2007, 12:50:07 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.10.2025 - 19:23 |