![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład:
Każdy miał pewnie doczynienia z tego typu przechowywaniem danych. Jak wiadomo sposob ten jest niedoskonały bo co gdy zechcemy w rekordzie wstawic tekst zawierajacy znak |? Wpadłem na pomysł na escapowanie znaków:
Jednak nie wiem czy to jest do końca bezpieczne. Za jakie znaki (kod ascii), ktorych normalnie nie da sie wprowadzic moge zamieniac znaki do ecpage'owania? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie użyć separatora np.: |;| zamiast samego |... Albo można też od razu z wartości każdego elementu $table zrobić kolejne tablice...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. tablica $table jest efektem wykonania funkcji:
$table = file('plik'); 2. to jest tylko przykład. nie chodzi mi tu o ta tabele ale o escapowanie znakow. to byl tylko przyklad na logiczne uzycie tego. moje pytanie brzmi: Cytat Za jakie znaki (kod ascii), ktorych normalnie nie da sie wprowadzic moge zamieniac znaki do ecpage'owania?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytujesz i zapisujesz zawsze wszystkie rekordy na raz? zainteresuj sie serialize / unserialize.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
ta "baza/tabela" ktora zaprezentowalem to tylko przyklad, aby wam wytlumaczyc idee tego escape'owania. Naprawde potrzebuje tego do zupełnie czegoś innego. mi chodzi tylko i wylacznie k***a o pytanie:
Cytat Za jakie znaki (kod ascii), ktorych normalnie nie da sie wprowadzic moge zamieniac znaki do ecpage'owania?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:25 |