![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzien dobry,
Mam problem z usuwaniem tabel w postgresie. mam tabele pracownicy i wpisuje drop table pracownicy i ona wyswietla sie nadal:/ Poza tym jak usuwam tabele to chyba pownien pojawic sie komunikat, ze jest juz usunieta tak? Moze zle cos wpisuje? Mam jeszcze pytanie jakim poleceniem moge wyswietlic tabele? Chodzi mi o to zeby wyswietlaly sie wszystkie info dotyczace typow danych w niej, kluczy itp. Przepraszam jesli zadaje pytania banalne ale wlasnie robie moja pierwsza baze i kompletnie sie nie znam:) Pozdrawiam -------------------- SUZE_e
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to powinno dzialac na 1000%. Wywolujesz z klienta postgresa czy z aplikacji php? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z postgresa. już zadziałało ale nie wiem dlaczego nie działało:/ może zrobiłam jakąs literówke.. nie mam pojecia
a teraz mam inny problem loguje sie jako postgres i robie createuser -P nazwa_jakas tworzy sie uzytkownik i potem chce sie przełączyc na tego usera wiec pisze su nazwa_jakas i wyswietla komunikat ze nieznany id. Coś robię źle? -------------------- SUZE_e
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ze nieznany id. Coś robię źle? Z postgresa robisz? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może ja coś źle rozumiem. ale mam usera postgres. i loguje sie na linuxa na roota. piszę su postgres i juz pracuje jako postgres. i teraz w bazie chce dodać nowego usera i się na niego zalogować:) Więc jak się to robi? Bo właśnie przeglądam dokumentację ale jak na razie nic na ten temat nie znalazłam:/
-------------------- SUZE_e
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat CREATE USER name; name follows the rules for SQL identifiers: either unadorned without special characters, or double-quoted. To remove an existing user, use the analogous DROP USER command: DROP USER name; For convenience, the programs createuser and dropuser are provided as wrappers around these SQL commands that can be called from the shell command line: createuser name dropuser name To determine the set of existing users, examine the pg_user system catalog, for example SELECT usename FROM pg_user; Z manuala lub z instalki psql'a. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
obawiam się, że nie odpowiedziałes na moje pytanie.
-------------------- SUZE_e
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moj blad.
logujemy sie jako "'PG root", do bazy postgres: Kod ./psql postgres <defaultowyUser> <defaultowyUser> u mnie: psql, nie wiem czy go zmienialem czy to jest defaultowy po instalacji dodajemy usera
wychodzimy (moze jakos da sie przelaczyc usera bez wychodzenia? ![]() Kod \q Kod ./psql postgres jakisUser
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
huh,
wszystko ok tylko ja nie loguje sie do bazy pisząc ./psql Nie mam niczego takiego hmm do tej pory pisałam z roota su postgres a potem psql nazwabazy i działałam sobie:) I troszke sie pogubiłam. No to jeszcze raz:) mam takiego usera: postgres@host:/root$ createuser test001 Shall the new user be allowed to create databases? (y/n) y Shall the new user be allowed to create more new users? (y/n) n CREATE USER I teraz chcę się na niego zalogować:) Proste. hmm próbowałam wpisywać: postgres@host:/root$ psql -U test001 psql (pg_wrapper): No database specified No więc nadal nie wiem jak sie zalogowac na tego stworzonego usera i jak odpalic psqla:/ -------------------- SUZE_e
|
|
|
![]()
|
|
./psql
Oznacza uruchomienie programu z aktualnego katalogu Gdy uruchamiasz psql -- to jest on uruchamiany z lokalizacji zdefiniowanej w zmiennej srodowiskowej PATH - proste ?: ) - po prostu z kazdego miejsca jest go latwo wywolac. Uzylem ./psql bo mam PSQLa w niestandardowym miejscu + lenistwo - nie ustawiam PATHa. psql --help i wiesz jak specyfikowac usera i baze przy polaczeniu psql [OPTIONS]... [DBNAME [USERNAME]] np. psql nazwaBazy twojUser -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
ok. ja mam w takim razie psqla w standardowym miejscu i w $PATH wszystko jak trzeba:) nie wiem jak to jest bo nie ja konfigurowałam:)
okej. ale ja chcę połączyć się na tego nowego usera i stworzyć dopiero baze. jako ten user. bo chodzi o to że mam jakąś baze stworzoną przez usera postgres i teraz chcę zrobić drugą bazę ale należącą do innego usera. żeby sobie nie przeszkadzały:) eee. idę troche poczytać:) Dzięki za podpowiedzi:) -------------------- SUZE_e
|
|
|
![]()
|
|
createdb -U user bazaDanych
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Ale to mi nie działa:/
Bo rozumiem, że najpierw loguje sie do postgresa. no a test01 to nazwa usera którego przed chwilą utworzyłam. Nie rozumiem tylko dlaczego przy tworzeniu bazy pyta się o hasło skoro userowi nie ustawiłam żadnego hasła:/ Kod postgres@host:/root$ createdb -U test01 MojaBaza
Password: createdb: could not connect to database template1: FATAL: Password authentication failed for user "test01" -------------------- SUZE_e
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 19:48 |