Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Narkotyki
Czy brałeś kiedykolwiek narkotyki?
Czy brałeś kiedykolwiek narkotyki?
Tak [ 17 ] ** [35.42%]
Nie [ 31 ] ** [64.58%]
Suma głosów: 5
Goście nie mogą głosować 
spenalzo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oddaj głos.

--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Nie bralem, nie biore i nie bede bral smile.gif
Mam paru kumpli, ktorzy biora i jak widze co z nich wyrasta to az mi sie serce kraja...
Pozatym temat wydaje mi sie jakby nie na to forum (ja wiem, ze hydepark, ale bez przesady...)
+Quote Post
kwiateek

-----

FiDO na hajdparku byly juz nie raz podobne tematy.

--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

Cytat
Nie bralem, nie biore i nie bede bral
Dokłądnie. Jakoś nie mam zapędów samobójczych a nieszczenie własnego rganizmu nawet "najprostrzą trawką" uważam za objaw skrajnej głupoty.

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
DeyV

NIE, NIE, i jeszcze raz NIE.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
Teodor

-----

"Narkotyki" to dosc ogolne stwierdzenie....
narkotykami sa tez np.: srodki do narkozy, usmierzacze bolu,alkohol, papierosy... wiec na to pytanie kategorycznie NIE moze malo osob powiedziec...

Pozdrawiam
+Quote Post
members_of_mayda...

-----

beeee

--------------------
pozdrawiam :)
+Quote Post
scanner

Cytat
narkotykami sa tez np.: srodki do narkozy, usmierzacze bolu,alkohol, papierosy...
IMHO Alko i fajki to używki uzależniające, ale nie narkotyki.

--------------------
scanner.info
+Quote Post
ramze

-----

Ale fajki zawierają nikotynę, a nikotyna tak samo jak amfetamina (nie przypadkowo podobieństwo nazw) jest silnie uzależniającym narkotykiem wprowadzającym w stan uspokojenia, pobudzają wydzielanie się hormonów do organizmu dzięki czemu czujesz się odprężony.

Teraz pytanie. Dlaczego widac po człowieku gdy brał amfetaminę lub palił trawę a po człowieku, który narkotyzował się papierosami nie widać. Odpowiedź jest prosta, chemicy firm tytoniowych stosują odpowiednie substancje, które chamują np. rozszerzenie źrenic lub zaczerwienienie spojówek (chyba to się spojówki nazywa - takie białe w oku smile.gif). Substancje te są tak samo szkodliwe jak płyn do płukania silników, a WY palacze to palicie. Dodatkowo usówają tylko "zewnętrzne" objawy narkotyzowania się nikotyną w tym samym czasie nie neutralizują bardzo silnych własciwiści uzależniających nikotyny.

Pozdrawiam
ramze

--------------------
CMG: CMG.
+Quote Post
scanner

Mogę sie pochwalić, żę od 17.07.2001 nie palę. Rzuciłem w ciagu godziny po 9 latach palenia smile.gif

--------------------
scanner.info
+Quote Post
ramze

-----

I to się chwali. Ja nie palę, nie chcę palić i mam nadzieję, że nie będę. W szkole średniej popalałem, ale zmądrzałem i zuciłem to gówno puki jeszcze mogłem bez większego problemu to zrobić.

--------------------
CMG: CMG.
+Quote Post
Teodor

-----

Cytat
Cytat
narkotykami sa tez np.: srodki do narkozy, usmierzacze bolu,alkohol, papierosy...
IMHO Alko i fajki to używki uzależniające, ale nie narkotyki.

IMHO
[php:1:15e19ee797]<?php
$narkotyki === $uzywki_uzalezniajace;
?>[/php:1:15e19ee797]

A co do palenia to pale (i to sporo) i jakos nie mam ochoty rzucac.

Pozdrawiam
+Quote Post
Sir Blade

-----

To moze najpierw ustalimy o czym rozmawiamy smile.gif

Cytat
narkotyk (fr. narkotique z gr. narkotikós ‘oszałamiający’ od gr. nárke ‘odrętwienie, brak czucia’) 1. biochem., chem., farm. środek odurzający pochodzenia naturalnego (rośliny, grzyby) lub syntetycznego, o depresyjnym działaniu na ośrodkowy układ nerwowy, powodującym gł. stan odurzenia, euforii, uśmierzenia bólu, uspokojenia lub senności; wywołuje po krótkim lub dłuższym zażywaniu uzależnienie psychiczne i fizyczne. 2. farm., med. n. chirurgiczne – środki stosowane w medycynie do wywołania stanu anestezji, narkozy lub celowego zniesienia wrażliwości bólowej, np. halotan, etery, ewipan i inne barbiturany.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.

Osobiscie nie biore tego gowna ale za to lubie wypic Henka lub Finke smile.gif
+Quote Post
[Regis]

-----

Ja niczego nigdy nie bralem, nie biore i brac nie zamierzam (czasami mam glupie pomysly, ale nie AZ tak glupie smile.gif ), palic tez nie pale (widze po rodzicach jakie sa efekty i jakos mnie to wystarczajaco zniecheca smile.gif ). Jak juz sie spowiadam ze wszystkiego, to z tego tez: pic generalnie tez nie pije (bo za piwem nie przepadam, a mocniejsze rzeczy mi generalnie nie sluza smile.gif ). Za to lubie sobie wypic Coolera jak jest cieplo (prawie nie czuc piwska, a jest smaczne smile.gif )
+Quote Post
dragossani

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Z definicją, co to jest "narkotyk" jest dość trudno. Wiele osób stoi na stanowisku, że za narokotyki uważać należy _nielegalne_ używki - dosyć paradoksalna definicja. Moża podpiąć pod określenie "narkotyk" tylko te używki, które wywołują uzależnienie fizyczne (fizyczne objawy odstawienia) - wtedy jednak grzyby, trawkę, LSD i jeszcze parę innych trzeba będzie wyłączyć z listy naroktyków. To, że alkohol i papierosy to narkotyki, raczej nie podlega dyskusji, gdyż są to tzw. narkotyki "twarde", czyli uzależniające fizycznie. Była kiedyś taka książka "przewodnik po miękkich narkotykach" ale poleżała w księgarniach tydzień i wycofali ją, ze względu na to, że podane tam wyniki analizy naukowej, popartej badaniami klinicznymi, były nie dokońca poprawne politycznie (przeczytać można było np. faktyczne porównanie szkodliwości papierosów i marihuany - z raczej niekorzystnym dla papierosów bilansem). Tolerancja dla takich, a nie innych narkotyków wynika przede wszystkim z uwarunkowań kulturowych. Np. alkohol jest jednym z najbardziej zabójczych ze znanych narkotyków. W zaawansowanym stadium uzależnienia, odstawienie może doprowadzić nawet do śmierci - tego nie ma nawet po heroinie. Nikt go jednak nie zakaże, bo jest on wrośnięty w naszą kulturę (no i jest góra forsy z akcyzy). Nikt też nie zalegalizuje np. marihuany. Stosuje się tu argumenty typu: nie pal trawy - 80% biorących heroinę zaczynało od trawy. To demagogia czystej wody - 99% pijących denaturat zaczynało od piwa - i co z tego? Pytanie, ilu z tych kórzy piją teraz piwo skończy przy denaturacie? Niezbyt wielu.

Jestem zwolennikiem zalegalizowania wszystkich narkotyków (twardych i miękkich), przy równoczesnym podniesieniu progu ich dostępności na 21 lat (papierosów i alkoholu też) i zaostrzeniu kar za sprzedaż nieletnim. Plusy: 1. Likwiduje to niemal do zera dealerkę narkotykową - jeden z najbardziej kryminogennych sektorów nielegalnego handlu. 2. Osoba biorąca naroktyki, nie staje automatycznie poza prawem - to ogromna różnica, gdyż znalezienie się po tamtej stronie ułatwia decyzję o dlaszych nielegalnych działaniach. 3. Pojawia się nadwyżka pieniędzy w budżecie z akcyzy. Można wydać te pieniądze na podnoszenie świadomości społecznej w zakresie wiedzy o narkotykach. Minusy: łatwiejszy dostęp do narkotyków.

Uważam, że najgorsze co można robić to budować mity wokół narkotyków - zarówno te mówiące o ich morderczej szkodliwości, jak i mówiące o ich cudownym, mistycznym działaniu. Na pierwszych mitach buduje się propagandę antynarkotykową, która potem w konfrontacji z faktami zaczyna się kruszyć. Na drugich budują swój marketing dealerzy, co napędza im klientów.

--------------------
cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
+Quote Post
Teodor

-----

Zgadzam sie z tym co napisal @dragossani.
Polskie spoleczenstwo przesiakniete jest propaganda antynarkotykowa wyglaszana niejednokrotnie przez alkoholikow, a przynajmniej takich ktorzy do kieliszka zagladaja czesciej niz statystyczny "narkoman" siega po trawke.
Dzieki temu wspolczucie budzi zalany w trupa "ojciec rodziny", a pogarde kazdy kto przyznal sie chocby do zapalenia trawki...

A najlepsze w tym wszystkim jest to ze pomijajac szkodliwosc zdrowotna (bo to w koncu moj organizm) to szkodliwosc spoleczna jest w przypadku alkoholu o niebo wieksza:
http://www.kgp.gov.pl/statys/raportI-III99.htm
http://www.kgp.gov.pl/aktual/011%20-%20rap...narkotykowy.htm

Pozdrawiam
+Quote Post
Nalfein][WR

-----

Cytat
(...) przy równoczesnym podniesieniu progu ich dostępności na 21 lat (papierosów i alkoholu też) (...)

Bo sam ma skończone to może tak pisać winksmiley.jpg Ja za trzy miesiące wypije swoje pierwsze legalne piwko i niech mnie w dupe charnie ten kto mi zabroni biggrin.gif

A na serio: pomysł dobry, ale trzeba wziąć pod uwagę, że dla chcącego nic trudnego. To środowisko sprawia, że ludzie pchają się w tego typu gówno. To, że śmierdzi na odległość nic im nie robi, bo ich lokalne autorytety już dawno w nim siedzą i są tak w nim pogrążone, że same po pewnym czasie - nie mając sił walcząc z silnym przyzwyczajeniem - akceptują to co robią i szukają potwierdzenia u innych, wciągają ich za sobą. Jacy młodzi ludzie są każdy wie z autopsji - depresje, wahanki nastrojów, ciągłe niepewności. A wiadomo - tonący brzytwy się chwyta i może nie zdać sobie sprawy w co może wdepnąć. Zamiast podwyższania poprzeczki (dla używek, narkotyki oczywiście) byłbym za kształceniem młodzieży w tym zakresie. By wiedzieli w co się pakują. Jeśli sami nie wiedzą jeszcze czego chcą, to to może sprawić, że w końcu odnajdą lepszą drogę. Tym jeszcze głupim, którzy zamiast wysłuchać co inni mają do powiedzienia woli podzielać opinię kolei z ławki z parku i tak nikt nie pomoże, jeśli nie sami nie będą chcieli. To już wychowanie, środowisko i patologia, na którą nie ma wpływu. Z czasem i tak zobaczą, że coś jest nie tak i może wtedy to do nich dotrze. Dlatego trzeba rozprowadzać materiały, ale nie takie głupoty jak się obecnie robi - "nie, bo to złe" i tym podobne w stylu "nie, bo jeszcze cię przyłapią i masz przechlapane". Konkretnie, nawet po naukowemu, jakie substancje dany składnik zawiera, jak działa i jakie ma działania uboczne. Potem można pokazać/omówić kilka "przypadków" tak jak to się teraz robi - jakiś niby-narkol (a kto tam uwierzy? przecież chłop jak dącool.gif wchodzi na scenę i opowiada jak to był na dnie i cudownie wyzdrowiał na ciele i umyśle. Na koniec jeszcze rozdać ulotki z opisem substancji, bez mamusinego lania wody, same konkrety. Ich późniejsza odmowa na ciekawą propozycję kolegi będzie wtedy wynikała nie ze strachu przed karą jak jest teraz, ale z tego, że wiedzą z czym to się wiąże i ich samodzielnego wyboru. Nic lepiej nie chroni jak własny rozsądek. I tego IMHO powinno się uczyć.
+Quote Post
scanner

Cytat
[WR"]Nic lepiej nie chroni jak własny rozsądek. I tego IMHO powinno się uczyć.
Trzeba go najpierw posiadać. A jakoś patrząc na tępe mordy marginesu intelektualnego bujającego się od krawężnika do krawężnika i bleblającego coś po krzakach nad plastykowym kubkiem czegoś alkoholowego stwierdzam, że rozsądek i to do tego zdrowy w tych "środowiskach" nie istnieje.

Rozsądny człowiek omija takie oazy "szczęścia za 3,50zł" szerokim łukiem.

--------------------
scanner.info
+Quote Post
spenalzo

-----

Cytat
TAK TAK I JESZCZE RAZ TAK !

Widać po twoich wypowiedziach, że bierzesz, i to chyba nawet zamiast śniadania...

--------------------

+Quote Post
Wankster

-----

Nie brałem, nie biorę i nie mam wcale takiego zamiaru.
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:12