![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
Jak sie zabrac za pisanie takiego menu
http://blatek.ma.ciekawe.info/javascript/f...hite/index.html ? chce napisac to jak najprosciej. Dajcie jakies cenne wskazowki ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zajrzyj se w źródło strony i zobacz jak tam to jest zrobione. To ci duzo pomoże
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam menu
1) Zgodne ze standardami 2) Nie oparte o tabelki 3) Działające w nowoczesnych przeglądarkach nawet z wyłączonym JS 4) Banalniejsze w edycji http://www.htmldog.com/articles/suckerfish/dropdowns/ |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybyś jednak się zdecydował namenu w JS (czego nie polecam) to wykorzystaj gotowe programy. Jest ich naprawdę wiele.
Z tego co wiem podobne menu można zrobić również we flashu. -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
ok, to jak napisac takie w DHTM'u
gotowca nie chce ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TAK SAMO!
Albo piszesz sam albo bierzesz gotowca. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(invx @ 2005-11-24 17:44:21) ok, to jak napisac takie w DHTM'u gotowca nie chce ![]() To sobie zrób odpowiednio zagnieżdżone listy, takie że najechanie na niektóre ich elementy zmienia display ich odpowiedniego potomostwa. Potem za pomocą JS imitujesz obsługę li:hover w IE i gotowe. Jednym słowem http://www.htmldog.com/articles/suckerfish/dropdowns/ - tu masz to wszystko zrobione, musisz jedynie pozmieniać CSS od list oraz pozycje menu i wartości "href". |
|
|
![]() ![]()
|
|
aj jednak wole cos napisac samemu, zebym mogl z czystym sumieniem mowiac ze ja w calosci strone wykonalem
i nic ... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 3 Dołączył: 25.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod onMouseOver="document.getElementById('m1').style.display='block';" Złe cudzysłowy były pomiędzy ().A no i jak będziesz dalej takie pytania zadawał to raczej nie będziesz Cytat(invx) mogl z czystym sumieniem mowiac ze ja w calosci strone wykonalem
|
|
|
![]() ![]()
|
|
heh fatalny blad
![]() teraz kombinuje z onMouseOut ... i nie wiem co mam mu przypisac aby div sie zwijal ;/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zagladamy do kursu css http://www.w3.org/TR/CSS21/propidx.html > klikamy w 'display', itd... >>
display: none -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
przeciez nadalem juz w stylach display: none
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to o co tu pytasz?
Cytat teraz kombinuje z onMouseOut ... i nie wiem co mam mu przypisac aby div sie zwijal ;/
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
o js mi chodzi, bo co nie zrobie z onmouseout, to conajwyzej wyswietla mi diva jeszce raz zamias go zwinac.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
@invx
kod Morkai: Kod onMouseOver="document.getElementById('m1').style.display='block';" onMouseOut="document.getElementById('m1').style.display='none';" // <<< nie wystarcza? ![]() onMouseOut i Over dla xhtmla z malych liter byc powinno, nie? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
ok, ok
wszytsko pieknie, wszytsko sie nadaje. Menu sie niby zwija, jednak nie - jak ja chce - po zjechaniu z wyswietlonego diva, a po zjechaniu z linka powodujacego wyswietlenie tego diva. Tak jak jest teraz nie mam mozliwosci ani dorobienia podmenu, ani nawet klikniecia w jakis link -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po najechaniu na linka pojawia sie div.
Po najechaniu na tego diva - div sie pokazuje (tz. ciagle jest widoczny) Po zjechaniu z linka otwierajacego diva nic sie nie dzieja Po zjechaniu z diva ukrywasz go. Z implementacja sobie poradzisz. Jeszcze jedno - gdzie znajdujes sie ten div, pod linkiem? obok? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Po co ty się pytasz o dobre metody wykonania menu, jak nie słuchasz?
|
|
|
![]()
|
|
ok, udalo mi sie conieco skrobnac. Dziala OK, z jednym ale ...
straszna dystkoteko przy otwieraniu i zwijaniu sie menu, wszytsko takie "sztywne" i miga. A jak by tak cos dopisac zeby sie plynnie zwijalo i rozwijalo ![]() cos slyszalem o jakis filrach ... ? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:55 |