![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-gooy- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam problem z wywolanie przez php polecenia 'shutdown -h NOW'.
exec() dziala z poleceniami typu ls, albo ping, ale z shutdown nie daje sobie rady. podejrzewam ze apache nie ma uprawnien do tego polecenia, ale nie wiem jak to obejsc. probowalem cos z 'sudo' ale nie mam pojecia jak przekazac shellowi haslo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokladnie
![]() mozesz zmienic uprawnienia dla /sbin/shutdown (ale odradzam to) lub poczytac manuala do sudo ![]() edytuj plik /usr/local/etc/sudoers Cytat User_Alias WYLACZ = username WYLACZ ALL = (www) ALL, NOPASSWD: /sbin/shutdown -r now username to nazwa usera z ktory ma prawo do wykonania shutdown -------------------- |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
w /etc/sudoers wpisalem
Cytat User_Alias WYLACZ=apache WYLACZ ALL= (apache) ALL, NOPASSWD: /sbin/shutdown -h 0 i potem probowalem Cytat exec('sudo /sbin/shutdown -h 0'); albo exec('/sbin/shutdown -h 0'); ale nadal nie dziala :/ aha, w php.ini mam wylaczone safe mode |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
-gooy- |
![]()
|
Goście ![]() |
niestety nadal nic :/
|
|
|
![]() ![]() |