![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem: 1. jest plik dane.txt o zawartosci 1.jpg|800|598|min_1.jpg|100|74\n 2.jpg|800|598|min_2.jpg|100|74\n 3.jpg|800|598|min_3.jpg|100|74\n ( znak konca lini \n jest reprezentowany jako taki prostokącik ) 2. Chcę usunąć z tego pliku jedną linię tak aby wyglądał nastepująco: 1.jpg|800|598|min_1.jpg|100|74\n 3.jpg|800|598|min_3.jpg|100|74\n 3. Jak to zrobić ? Do tabicy dane przypisałem sobie zawartosc pliku dane.txt: $dane=file("$katalog/dane.txt"); Chcialbym teraz wyszukac element tablicy gdzie znaleziono np. ciąg $nazwa_pliku i usunąć go poprzez unset uzywając jego wartosci klucza, a potem zapisac nową tablice do pliku dane.txt. NIestety tu mam problem i męcze się z tym juz od godziny ;/ Ktoś pomoże ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_search() - znajdziesz klucz
unset() - usuniesz wartość implode() - połączysz w stringa tablicę file_put_contents() - zapiszesz do pliku. Czy tak ciężko zajrzeć do manuala ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ziomuś nie wyjeżdzaj mi tu z manualem bo go codziennie oglądam, a sprawa wcale nie była taka łatwa! Chodzi o to ze przez array_search() nie przeszukam mojej tabeli składającej się z ciągów. Gdybym szukał całego ciągu to tak, ale ja szukam częsci ciągu więc array_search() nie załatwia sprawy!
Na szczęscie udało mi się z tym problemem poradzić wg. tego przykładu znalezionego w sieci:
Teraz moge już spokojnie przerabiać plik na tablice, przeszukiwać tablice pod kontem ciągu, a ciąg pod kontem innego pod-ciągu i z tego wyciągać klucz do samej tablicy. mike_mech - dzięki za cenne rady! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Mam małą prośbę: Nie mów do mnie więcej ziomuś. Nie jestem Twoim ziomkiem a poza tym jestem bardzo uczulony na to słowo i kojarzy mi się z dresiarzami spod bloku.
2. Prozwiązanie które podałes jest z manuala ![]() ![]() Pozdrawiam i cieszę się że jednak w jakiś sposób mogłem pomóc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:42 |