![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a takie pytanko, jak zrobić żeby po wybraniu kontrahenta automatycznie do pol pobraly sie jego dane.
mam taki select
Ten post edytował L.Pociask 17.11.2005, 12:31:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
do jakich pol?
Czy ja zawsze musze was za jezyk ciągac? Czy nie można od razu podac pełnych info zeby bylo wiadomo oco wam chodzi? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Oki
![]() ![]() np wybieram sobie z select kontrahenta ( te dane są z bazy danych wyciagane ): i chce żeby poniżej odrazu wyświetlały się jego dane. czyli adres, nip i tak dalej ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To musisz zachaczyć o js.
Najpierw w php pobierasz wszytkie niezbędne dane o kontrahencie. Dane te zapisujesz do js w tablicy i potem w zaleznosci co wybierze ktos z selecta, takie dane pokazujesz. Mozna tez inaczej. To jedna z mozliwosci. No i znowu rozdziele te posty i przeniose na forum js, gdyż tam raczej powinno sie znaleźć -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem tutaj coś takiego :
Kod <script type="text/javascript"> function ins(s) { document.getElementById("t").value=s.options[s.selectedIndex].value; } </script> jak mogę to odnieść do danych z bazy danych ? Ten post edytował L.Pociask 17.11.2005, 23:21:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <script type="text/javascript"> function ins(s) { document.getElementById("t").value=s.options[s.selectedIndex].value; } </script> Spróbuj tak ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
A gdzie w kodzie jest wzmiana o tym jakie dane ma pobrać w zależności od kontrahenta ?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha, sory myslałe że o coś innego chodzi
![]() Przed formularzem dajesz kod:
Ten post edytował revyag 18.11.2005, 10:53:03 -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Hm nie rozumiem, możesz mi coś takiego napisać na moim przykładzie ?
mam gotowego selecta w którym pojawiają się nazwy kontrahentów, mam np w tej tabeli jeszcze adres, nip, miasto Wybieram w select kontrahent tomek - pojawia mi się poniżej adres miasto nip chyba że dać drugie zapytanie o reszte danych z tabeli kontrahent ? Ten post edytował L.Pociask 18.11.2005, 11:17:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Myślałem że masz tylko kontrahentów. Przykład który podałem działa tak:
- wyświetla w select'cie kontrahentów - po wybraniu, zapytanie do bazy o dane konkretnego kontrahenta - wstawienie pobranych danych do inputa (ja pod $dane przypisałem "aaa" żeby pokazać działanie tego ![]() Według mnie takie rozwiąznia jest lepsze, bo nie musisz pobierać całej tabeli.Pobierasz tylko kontrahentów, a potem dane konkretnego kontrahenta. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
a ja pod dane mam wstawić select z bazy ?
i jak mam adres miasto nip to wtedy daje czy $dane1, $dane2 itd ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak, robisz selecta i wstawiasz dane w zmienna. To jak je sobie sformatujesz to Twoja sprawa. Może je wstawić po przecinku np.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
utrzowylem plik ale nie dziala:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ciekawe czemu nie działa...
Mam dziwne wrażenie że koledze brakuje podstaw obsługi bazydanych. Kod przed formularzem:
Formularz:
------ |
|
|
![]()
|
|
dalej nie moge wymyslic, nie wiem co wpisac w
do czego odnosi się $_POST["s"] dane są wyciągane ale w inpucie się nie odświeżają oto kod, prosze o pomoc bo już się gubie: ( narazie wyciagam tylko miasto jak podziala to bede dokladal zapytania)
Ten post edytował L.Pociask 21.11.2005, 21:59:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak. Zapytanie pobierze nazwe kontrahenta i miasto. Select bedzie wyglądał tak: itd. Po wybraniu odpowiedniej opcji z selecta w polu nizej wyswietli Ci sie miasto. |
|
|
![]()
|
|
a gdybym teraz chciał dać 2 input z wartością NIP ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cały kod:
Na początku strony:
Przed formularzem:
Formularz: Działa to tak: 1. Z bazy wyciągane są nazwy kontrahentów 2. Po wybraniu z listy rozwijanej konkretnego kontrahenta następuj zapytanie do bazy o jego dane. //$_POST["s"] to nazwa kontrahenta wybrana z listy 3. Dane wybranego kontrahenta wstawiane są w inputy. ---- A teraz zachęcam do zrobienia czegoś samemu, bo bez tego niczego się nie nauczysz ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Pięknie dziękuje, rozumiem działanie tego patrząc w kod, mialbym problem z napisaniem tego od podstaw, mam jeszcze jeden problemik, wszystko jest ok pozatym że w inputach pisze że jest niezdefiniowana zmienna dane
![]() probowalem tez tak w inpucie
ale tez wywala ze niezdefiniowana zmeinna dane Ten post edytował L.Pociask 22.11.2005, 12:26:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No zapomniałem dodać warunku jednego.
Po prostu trzeba wyzerować tablicę przy początkowym stanie. Zmień kod przed formularzem na taki:
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:08 |