![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
szukałem chyba wszędzie rozwiązania mojego problemu, ale nie znalazłem, dlatego kieruję swoje kroki tutaj. mam select: Kod $result = mysql_query("select * from $nazwa_tabeli where Obszar = IFNULL('$Obszar', Obszar)") or die(mysql_error()); teoretycznie jeśli zmienna $Obszar nie jest ustawiona powinien powstać warunek zawsze spełniony: Kod Obszar=Obszar i zapytanie powinno zwrócić wszystkie wiersze. W moim przypadku nie są zwracane żadne wyniki. Pytanie jest: dlaczego? Próbowałem wykorzystać Kod Obszar = COALESCE('$Obszar', Obszar) ale jest dokładnie to samo. Zgłupiałem i prosze o pomoc. Ten post edytował KMB 16.11.2005, 14:52:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
na moj gust zjadles nawias )
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nawias zjadłem tylko przy kopiowaniu kodu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IFNULL sprawdza czy wartosc jest rowna NULL, ale bazodanowy NULL.. a nie pusty string. W Twoim przypadku gdy zmienna $Obszar nie jest ustawiona to generuje sie takie zapytanie:
Wiec nie ma co sie dziwic, ze nie dziala.. MySQL zachowal sie tutaj jak najbardziej poprawnie. Tak wiec musisz inaczej troche skonstruowac ten warunek (np. zwyklym IF'em - IF('$Obszar' == '', Obszar, '$Obszar')). -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:49 |