![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Spotkałem się z problemem braku dostępu do tworzenia katalogów i plików na serverku (shell). Nie mogę używać funkcji mkdir() ponieważ z poziomu www jestem jako 'Nobody' a nie jako właściciel konta czy katalogu. Problem pewnie dałoby radę rozwiązać stawiając Apacha tylko z prawami dla mnie (bo z tego co wiem Apach musi być z prawami 'nobody' jeśli więcej osób używa danego serverka ). Czy można tak skonfigurować apacha aby wszytko pozostało bez zmian ale abym miał prawa takie same jak mam na koncie a nie nobody na poziomie www? A może można to jeszcze inaczej rozwiązać? Pozdrawiam. Dawid. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie myślę i myślę i wymyślić nie mogę dlaczego ktoś pisze o konfiguracj Apache'a na forum php Początkujący zamiast na forum Serwery WWW -> Apache :?:
No nic, w związku z tym że wymyślić nie mogę to przeniosę na Serwery WWW -> Apache ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w katalogu w ktrycm chesz zakladac katalogi dajesz prawa 777 lub user jakiego uzywasz nalezy do tej samej grupy co nobody (www) i wtedy dajesz prawa 770 co do twozenia plikow itp mozesz wykonach chown lub chmod do zmiany wlascicela, uprawnien
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 18:17 |