![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jest możliwość pobrania przy pomocy jednego zapytania do bazy numeru wpisu w miesiącu? Chciałbym uzyskać zapis typu 12/11/2005 - dwunasty wpis w listopadzie tego roku. Do dyspozycji posiadam aktualnie tylko wartość funkcji time(); Rozwiązanie tego nie stworzyłoby mi problemu, gdyby nie fakt, że w systemie można cofnąć datę - tzn 1 grudnia dodać wpis z datą 31 listopada - w tym momencie sprawdzanie na podstawie
legło w gruzach. Zawsze może być wpis z id=5 datowany na 11.11.2005 i z id=6 na 9.11.2005 - zatem nie zostaną policzone wszystkie wpisy. Są jakieś inne sposoby na rozwiązanie tego problemu? -------------------- Krzysztof Wójcik
Zend Certified Engineer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zorientowałeś się jeszcze w układzie forum :?: Czas najwyższy.
Przenoszę na Bazy Danych -> MySQL |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troche nie zrozumialem co ma dokladnie zwracac zapytanie. Ilosc wpisow w danym miesiacu nie uwzgledniajac przestawien dat?
Jesli mozesz to podak kilka przykladow rekordow i co zapytanie powinno zwrocic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rekordy(id; data)
Kod 1; 11.11.2005 2; 11.11.2005 3; 5.11.2005 4; 12.11.2005 Data w bazie zapisana jest oczywiście w postaci timestampu - dla czytelności przedstawiłem ją w bardziej "ludzkiej" formie ![]() No i teraz chciałbym aby zapytanie np. dla rekordu od id=3 wartość 1/11/2005 (pierwszy dokument w listopadzie) a dla id=2 - 3/11/2005 (trzeci dokument w listopadzie). Jestem świadom, że to jest zawiłe - ale numeracja jest analogiczna do numeracji np. faktur - numer faktury w danym miesiącu, bez względu na id - zależne tylko i wyłącznie od wartości timestampu. Wiem także, że wraz z zmianą daty może ulec zmianie cała numeracja moich dokumentów. -------------------- Krzysztof Wójcik
Zend Certified Engineer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chodzi o faktury to faktycznie w tym przypadku trudno bedzie, bo numeracja:
1 musi byc wedlug wystawionych faktur 2 zgodna z datami wystawienia Kiedys zajmowalem sie e-fakturkami i sprawe to zrobilem w ten sposob, ze numer jest nadawany w chwili wystawienia i zapisywany do bazy i wtedy nie ma mozliwosci wystawienia faktury z wiekszym numerem id jesli data jest wczesniejsza od ostatniej faktury. Podobny problem przerabialismy i wiem ze jesli aplikacja dziala u klienta to trudno jest sie zabezpieczyc przez bledami. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:40 |