![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam w bazie tabelę "ludzie" a w niej pola: "id", "imie" oraz "nazwisko". Czy mogłby mi ktoś przedstawić sposób na sprawdzenie czy wpisane dane w formularzu są poprawne? Tj. chciałbym sprawdzić czy wpisane dane znajdują się w bazie. Jeśli tak to skrypt wywaliłby błąd, jeśli zaś nie to skrypt dodałby wpisane dane do bazy (w tym przypadku imie i nazwisko). Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa: Mianowicie chciałbym aby skrypt sprawdzał czy dane, które wprowadzam znajdują się w bazi. Np. w formularzu podaję "imie" i "nazwisko", skrypt sprawdza w mojej bazie czy dane, które podałem znajdują się w odpowiednich kolumnach w tabeli "ludzie" jeśli nie wywala mi błąd, jeśli zaś dane są poprawne (znajdują się w bazie) skrypt, za pomocą zapytania, dodaje wpisane przeze mnie dane do innej tabeli "goscie" o kolumnach "id", "imie" i "nazwisko" ALE zamiast wyrazów niech dodaje id z tabeli "ludzie". Dzięki za pomoc. -------------------- Jeziorak-Iława.pl
www.jeziorak-ilawa.pl krystian@jeziorak-ilawa.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Możesz wykońać to w taki sposób,
Ten post edytował L.Pociask 16.11.2005, 08:47:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję, przetestuję to u siebie. Jedna część mojego pytania wygląda na rozwiązaną. Może ktos ma pomysł na drugą część: Wpisuję dane, skrypt sprawdza czy dane są poprawne z tymi w bazie, jeśli tak "idzie dalej" zaś jeśli nie daj mi komunikat, że źle wpisałem np. nazwisko.
-------------------- Jeziorak-Iława.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@kpjeziorak
1) normalnie w swiecie czekasz na gotowce. 2) zle forum. tu chodzi głównie o skrypt. dlatego przenosze na php Początkujący 3) Na forum, na którym przenosze, są topici z podobnymi problemami. Poszukaj, poprzegladaj, nappisz swoj wlasny skrypt i w razie problemow wal, a nie czekasz na gotowce ! -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor
Uwierz mi, że gdybym umiał napisać taki skrypt to nie "zaśmiecałbym" swoim pytaniem forum. Tutaj wiekszosc na forum nie umie czegos napisac, ale probują. podają to co napisali i pytają co dalej, albo czemu nie dziala. ty nawet tej odrobiny nie zrobiles. na forum jak pisalem jest mnostwo topicow z tym co chcesz. poczytaj, przerob i potem wal jak cos nie bedzie dzialac ----- nospor -------------------- Jeziorak-Iława.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:28 |