![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-pirate86- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hi!!
Mam następujący problem... i mnie już poprostu trafia... Potrzebuję zrobić system sond. Mam gotowy plik ze skryptem php ( funkcja pokaz_sonde($tryb) ), który w zależności od parametru $tryb, wyświetla albo tabelkę z wyborem opcji ($tryb=1), albo tabelkę z wynikami ($tryb=2). Wszystko jest generalnie zrobione bo sama sonda działa idealnie... Potrzebuję zrobić jeszcze coś takiego, zeby każdy mógł głosować w takiej sondzie tylko raz, więc myślę że wypadałoby użyć Cookies. I w razie, gdy ktoś już raz zagłosował, to zamiast opcji, pokazują mu się od razu wyniki ($tryb=2); Zrobiłem więc coś takiego; W momencie wykonania formularza, który obsługuje całą sondę, wysyła mi się zmienna GET o nazwie "sonda_opt"; wrzuciłem zatem na samą górę dokumentu:
--------- natomiast niżej, tam gdzie ma być wypisana tabela z sondą:
----------- I NIE DZIAŁA!!!!!!!! mianowicie owszem... jeśli nie ma jeszcze wartości "sonda" w Cookie to wypisze mi sondę z parametrem 1. Jeśli jednak odswieżę strone to już wypisuje mi z 2. Mimo, że $_GET['sonda_opt'] jest RÓWNE "". I cuż ja mam z tym zrobić?? -------- Pzdr; _______ Mysle ze kazdy poradzi sobie z przeczytaniem Twojego tematu, pomimo tego ze nie ma zielonego koloru tekstu i nie jest caly pogrubiony. Podniesie jednak jego czytelnosc uzycie prawidlowego bbcode... zachecam do zarejestrowania się, co pozwoli CI samemu poprawić błędy. ![]() ActivePlayer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj to:
PS. kod php umieszczaj pomiedzy [php] i [/ php] oraz zamykaj wszystkie tagi (chodzi mi o [KOLOR=green]), bo widzisz jak to wyglada Ten post edytował dtb 13.11.2005, 20:06:54 -------------------- |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, wyszedłem z tego inaczej... bardziej łopatologicznie :-)
i później
------------------ i problem związany z tym, że plik Cookie był tworzony mimo tego, że nie powinien, został zażegnany. -------------- Pojawił się natomiast inny. Po kolei wygląda to teraz tak (załóżmy, że usuwamy Cookie): Wchodzę na stronę po raz pierwszy (rzecz jasna sonde mam dostępną do głosowania), oddaję głos i sonda działa (bo zapisuje wartość do bazy), ale po odświerzeniu strony, które następuje samoczynnie, wciąż widzę sondę z opcjami a nie z wynikami. Dopiero gdy jeszcze raz stronę odświeżę, to wchodzi tak jak powinno. I co z TYM zrobić?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Guest @ 2005-11-13 21:34:56) ale po odświerzeniu strony, które następuje samoczynnie, Jeśli dobrze rozumiem, odświerzenie następuje ponieważ został wciśnięty submit. Musisz po tej akcji przekierować użytkownika poprzez header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual w inną lokalizację ( tą gdzie jest widoczna sonda, tam gdzie kieruje form ). Jeśli będziesz miał błąd z header, poczytaj o headers already send na forum, google etc. Pozdro! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:44 |