![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probuje zrobić prostą wyszukiwarke wierszy ktore zostały dodane przez formularz do pliku txt np jerzeli w linijce znajdzie sie słowo chlor to chce by pokazał wszyskie linijki które zawierają to słowo...jedyne co mi sie udało to toi że pokazuje cały plik tekstowy
kod w pliku html wyglada:
natomiast pliku php który działa po nacisnieciu guzika
będe wdzięczny za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I po co urzywasz co chwile echo :?: ![]() Poprawiłem BB code ActivePlayer Ten post edytował ActivePlayer 13.11.2005, 20:32:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładujesz plik używając file" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() - funkcja zwraca tablice z liniami pliku. Potem loopujesz przez zwróconą tablicę i w spraedzasz czy szukane słowo znajduje się w linii za pomocą strpos" title="Zobacz w manualu php" target="_manual().
Będzie to wyglądać jakoś tak:
W ten sposób powinieneś mieć numery linii w tablicy $goodLines które zawierają szukane słowo $searched (chyba że się gdzieś pomyliłem). -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Apo @ 2005-11-13 19:46:47) $file = file('plik.txt'); $c = count($file); for($i=0; $i < $c, $i++) { if($file[$i] == 'szukana_fraza') { echo $file[$i]; } else { echo 'Nie znaleziono'; } } I po co urzywasz co chwile echo :?: to co podałeś jest bez sensu to raz (Jeżeli będziesz miał 1000 linijek w pliku, to 9999 razy wyświetli Ci się Nie znaleziono, a raz, jeżeli oczywiście będzie to fraza której szukamy ta linijka. Tylko taki problem, że ta linijka MUSI BYĆ IDEALNIE taka sama jak fraza, czyli "szukam jakiegos stringu". Mozesz sie wzorowac na sposobie, ale musisz zmienić dużo rzeczy. proponuję użyć eregi" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, albo skorzystać z metody bregovic Cytat(Apo @ 2005-11-13 19:46:47) urzywasz
Ten post edytował Spirit86 13.11.2005, 20:04:37 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba cos żle robie >.<
dodałem zmienne oraz odniesienie sie ze wyraz ma być czytany z pola tekstowego, wiem że gupie putania zadaje ale dopiero zaczynam z php ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 08:56 |