![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jeśli można prosić o wytłumaczenie zasady działania magic_quotes_gpc, gdy ustawione jest na on.
W niefiltrowanym inpucie wstawiam np.: 1 "; echo "ala ma kota";-- i po przesłaniu identyczny zapis pojawia się w bazie danych. Natomiast po zastosowaniu addslashes() w bazie pojawiają się: \: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo po to jest addslashes - escape'uje znaki (dodaje \ przed nie), ktorych uzycie moze zagrozic bezpieczenstwu.
przeciwna do addslashes funkcja jest stripslashes, ktora usuwa backslash'e (\). jeżeli chcialbys usunac z filtrowanego tekstu jakies znaki to uzyj:
niech zyje manual (nastepnym razem tam szukaj zanim cos napiszesz): addslashes stripslashes str_replace Ten post edytował dtb 13.11.2005, 19:52:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat niech zyje manual (nastepnym razem tam szukaj zanim cos napiszesz): addslashes stripslashes str_replace jeśli chodzi o ww fukcje, zapewniam, iż ich znaczenie dokładnie sprawdziłem w manualu. Zostały one (addslashes) przywołane przeze mnie tylko do sprecyzowania sedna mojego pytania - ustawienia magic_quotes_gpc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:47 |