![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Kto mi pomoze przerobić kod ? Problem polega na tym że zapętliłem żle kod, ale nie wim jak inaczej sobie z tym poradzić, otóż ma to być menu które pobiera sobie z bazy danych z tabeli CATEGORIES główne kategorie, i z tabeli SUBCATEGORIES podkategorie. w tabeli subcategories są powiazania do categories. W czym problem ? Chodzi teraz o to, że w kodzie który jest pod spodem wyświetla się tak: jeżeli klikne w kategorię 1 to w pozostałych kategoriach wyświetlają mi się tez te same podkategorie, a nie powinny w ogóle, natomiast jeżeli kliknę w KATEGORI 2 to wyświtlają się we wszystkich kategoriach pokategorie które powinny wyświetlać się tylko w kat 2. mam nadzieje ze nie namieszałem za bardzo. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać ? - KATEGORIA 1 - PODKATEGORIA 1 - PODKATEGORIA 2 - KATEGORIA 2 - PODKATEGORIA 1 - PODKATEGORIA 2 - KATEGORIA 3 - PODKATEGORIA 1 - PODKATEGORIA 2
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłbym kategorie i podkategorie w jednej tabeli.
W systemie jaki teraz piszę mam taką tabelę: id | parent_id | name | i teraz funkcja rekurencyjna wyciaga kategorie o danym id (gdy parent =0 znaczy że kat. głowna itd.) i dla niej wszystkie podkategorie i tak dalej . Plus jest też taki że możesz prosto robić zagłębienia kategorii. Masz tu kod prawie żywcem wyjęty z mojego CMSa więc musisz sobie zmienić odwołania do bazy ale zasada jest własnie taka jak napisałem.
wywołujesz:
i to daje si wszystkie kategorie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:24 |