Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Przekazywanie danych w adresie po ukośniku, Np. "www.index.php/kontakt"
Przemek1
post 12.11.2005, 16:37:35
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W jaki sposób napisać obsługę przekazywania w adresie URL argumentu po ukośniku? Dokładnie tak jat to wygląda w menu po lewej stronie na www.php.pl. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat tego sposobu przekazywania danych. Inaczej: jaki plik jest wykonywany po kliknięciu np. na www.php.pl/reklama i w jaki sposób i gdzie jest przekazywany string "reklama"?
Problem, który chcę rozwiązać:
Napisałem kilka klas, które odpowidają za wypełnianie treścią poszczególnych pól tabeli w szablonie mojej strony i chciałbym uruchamiać te obiekty z jednego miejsca w pliku "index.php". Nie chcę kierować w URLach do innych plików, tylko chciałbym mieć jedno miejsce, które centralnie zarządza działaniem witryny. Wolałby też nie używać przesyłania argumentów typu "index.php?id=5" - sposób z ukośnikami w adresie bardzo by mi odpowiadał ze względu na metodę rozszerzania strony.
W jaki sposób informacja zawarta po "/" ukośniku może być "wyłapana" przez skrypt i odpowiednio obsłużona? na przykład na pl.wikipedia.org dodanie w URL po ukośniku nowego wyrazu kieruje do strony z propozycją utworzenia nowego artykułu. To znaczy, że nie ma mowy o plikach skryptowych z takimi nazwami a jest to przekazanie gdzieś stringu po ukośniku w jakiś sposób. Tylko gdzie i jak?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Nie udało mi się znaleźć opisu tej metody przekazywania danych, chociaż wygląda na to, że jest to powszechne rozwiązanie.
Go to the top of the page
+Quote Post
son
post 12.11.2005, 16:44:54
Post #2

-----

Polecam ten artykuł:
http://php.pl/artykuly/pomysly_porady_i_su.../przyjazne_urle

--------------------
Warsztat: Apache 1.3.36 | MySQL 4.1.19 | php 5.1.4 | OS Linux SUSE 10.3 x86_64 | Kernel 2.6.22.12-0.1 | Opera 9.5 | Kate
Na warsztacie: Ekartki
+Quote Post
Przemek1
post 12.11.2005, 16:51:19
Post #3

-----

Wielkie dzięki za błyskawiczną i tak pomocną odpowiedź! Dokładnie o to mi chodziło. Kurcze jakie to proste!
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
Przemek

P.S. Mam jeszcze takie pytanie:
Czy istnieje niebezpieczeństwo, że serwer www w określonej konfiguracji nie obsłuży adresów w takiej postaci (czyli np. "www.abcd.com/index.php/kontakt")?
Korzystam z edytora php z wbudowanym parserem i przeglądarką, w której można oglądać wygenerowaną stronę i przy tego typu adresach otrzymuję błąd typu "nie można odnaleźć strony". No bo rzeczywiście nie jest to ścieżka do istniejącego pliku. Ale ten sam link w normalnej przeglądarce na tym samym komputerze z uruchomionym Apache daje pożądany efekt w postaci uruchomienia skryptu "index.php". W takim razie czy takie URL wymagają jakiejś określonej konfiguracji serwera www, czy są w pełni przenośne?

Ten post edytował Przemek1 12.11.2005, 21:54:17
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:44