![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Michał M.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam problem...chce stworzyć baze danych produktów sklepu komputerowego. Jak powinna wyglądać tabela produktów abym mógł pozniej przy tworzeniu menu podzielić je na kategorie np. Procesory,Płyty główne itd. ? I jak się do nich odwoływać? Bardzo prosze o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2004 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj do tabeli produktów kolumnę z ID kategorii i jeśli będziesz chciał wyświetlić np. tylko produkty z kategorii procesory o ID = 1 to robisz:
-------------------- ![]() |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wielkie dzięki !
Tylko się zastanawiam czy dobrze zrozumiałem?? Np. Baza produkty : id_produktu : id_kategori : nazwa_kategori : nazwa_produktu : opis_produktu : cena_produktu : Jeśli moze tak być to czy mógłby mi ktoś to rozpisac w mysql? $produkty ="CREATE TABLE produkty ( id_produktu int(?) not null auto_increment, id_kategorii int(?) not null. nazwa_kategorii (jaki typ?) not null, opis_produktu(jaki typ do 250 znaków?) not null cena_produktu (jaki typ?) not null, primary key (produkty_id) )"; czy to jest dobrze??Bardzo prosze o pomoc chłopaki..... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2004 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję kategorie trzymać w oddzielnej tabeli, a w tabeli produktów tylko ID kategorii.
PS: Zobacz jak to jest zrobione w innych sklepach np. oscommerce. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym tez wydzielił cene produktu do osobnej tabeli, i tworzył historie cen danego produktu; tj: id_ceny | id_produktu | data_zaminy_ceny.
To działa na ludzi, jesli widza obniżki cen -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
-Michał M.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Masz racje 2 tabele będą rozsadnym wyjsciem.....
Mam wielką prośbę...czy ktoś mógłby mi to rozpisac w 2 tabelach w mysql? Byłbym ogromnie wdzięczny! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 15:47 |