![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki prosty plik .htaccess
Kod RewriteEngine On #RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.[a-zA-Z0-9]{2,4}$) RewriteRule ^.*$ index.php?$1 On przepisuje adres tak aby nie bylo w nim index.php jednakze nie pomija obrazkow,css-a oraz js. Czy da sie jakos pominac przepisywanie jesli REQUEST_URI konczy sie konkretnymi rozszerzeniami badz jesli REQUEST_URI zawiera okreslony katalog ? -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdaje się że jeśli na końcu RewriteRule dodasz flagę [L] to pominione zostaną istniejące pliki - ale moge źle pamiętać.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety to nie pomaga - musze chyba jeszcze pokombinowac.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod RewriteRule !(\.(jpg|jpeg|png)$) index.php Pomija wszyttko kończące się na.jpg .jpeg .png A do wpisanego adresu dostajesz się przez $_SERVER['REQUESTED_URI'] Ten post edytował Zajec 11.11.2005, 15:51:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bregovic @ 2005-11-09 02:26:50) Zdaje się że jeśli na końcu RewriteRule dodasz flagę [L] to pominione zostaną istniejące pliki - ale moge źle pamiętać. nie, do pomijania istniejacych powinno sie przydac to : Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d a [L] na koncu oznacza tylko zakonczenie przetwarzania (ostatnia regula) -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Zajec - thx - nie myslalem ze mozna to tak prosto zrobic
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2005 Skąd: Pasikurowice (koło Wrocławia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bregovic @ 2005-11-09 02:26:50) a [L] na koncu oznacza tylko zakonczenie przetwarzania (ostatnia regula) No własnie chciałem ostatnio z tego skorzystac, zrobiłem sobie taki .htaccess:Kod RewriteEngine On #RewriteBase / # dla tych katalogow nic nie rob (URL tak jak jest) RewriteRule ^(feed|gfx|css|js).*$ - [last] # dla tych rozszerzen tez nic nie rob #RewriteRule ^.*\.(gif|jpg|png|css|js)$ - [last] # wszystko inne wrzuc do index.php RewriteRule ^(.*)$ index.php?r=$1 index.php i te dwie pierwsze regułki działają mi elegancko, ale ta ostatnia - nie mam pojęcia czemu - robi mi coś takiego - wywołanie http://host/dupa/dupa/ : Kod Array ( [r] => index.php ) Nie mam pojęcia co o tym myśleć ![]() Jedyne co zauważyłem, to że wstawienie jakiegoś "normalnego" znaku do RewriteRule, np. Kod RewriteRule ^(d.*)$ index.php?r=$1 powoduje, że wszystko zaczyna działac zgodnie z oczekiwaniami (tzn. $_GET['r'] == 'dupa/dupa/')Problem pojawia się niezaleznie od uzycia Kod RewriteBase / na początku, zarówno pod PHP4 jak i PHP5 (to akruat zdaje się nie ma większego znaczenia), na moim własnym Apache'u jak i na serwerze providera.Ktoś ma jakis pomysł...? Ten post edytował .johnny 12.11.2005, 23:34:03 -------------------- just yuppie. | QueenOnline.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:39 |