![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie są pola id_sprawy i data (są i inne, ale skupmy się na tych dwóch). Chcę teraz wyciągnąć najnowszy wpis (ten z największą datą) dla każdego id_sprawy. Jak to zrobić? Może być w kilku zapytaniach.
Aha, chodzi mi o pobranie wszystkich danych, nie tylko dat. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
?może:
w sumie to zalezy także od typu pola DATA. Ten post edytował lenzcewski 8.11.2005, 15:25:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale chodzi mi o pobranie wszystkich wartości, dla maksymalnej daty, to zapytanie ich nie pobierze. Faktycznie pobierze maksymalną datę, ale pozostałe wartości już będąz innego rekordu.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem. Jakie warości id_sprawy, czy inne kolumny w tabeli (dodajesz przed FROM), bądz z innych tabel (po FROM).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
SELECT * FROM tabela WHERE /data jest datą maksymalną dla danego id_sprawy/
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 02:37 |