![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Witam.
Mam problem z zapytaniem sql. A dokładniej rzecz biorąc z brakiem tego zapytania. Mam tabelę, w której przechowywane są kursy walut. Każdy kurs ma przypisaną datę. Są dni, w których nie wprowadza się kursów do bazy. Np. 2004-01-05 | 3.5, 2004-01-06 | 3.45, 2004-01-08 3.44, itd. W jaki sposób zbudować zapytanie, by wyświetliło mi wszystkie dni (również tych, których nie ma). W miejsce kursu nieistniejącego dnia należy wstawić ostatni kurs, jaki był przed brakującym dniem. Baza - mysql 3.23 Mam nadzieję, że jasno przedstawiłem sprawę ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W jaki sposób zbudować zapytanie, by wyświetliło mi wszystkie dni (również tych, których nie ma) Wszystkich dni jest nieskonczenie wiele... chodiz o dni od 1 wpisu do bazy do now(); ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Racja. Nie napisałem dokładnie. Chodzi oczywiście od jakiejś daty do dnia dzisiejszego, ewentualnie innej daty.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
selectuj wszystko przy wyświetlaniu sprawdzaj w php czy poprzednia data to jest obecna - 1 ... samym sql może być trudno (chyba nawet się nie da) to zrobić ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Nie da rady sprawdzać w php data-1, ponieważ w bazie jest kilka tysięcy wierszy i z każdym dniem przybywa. Każde spawdzenie spowoduje spowolnienie działanie aplikacji. Najlepszym rozwiązaniem byłoby jedno zapytanie sql.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
to ty chcesz wyświetlać kilkatysięcy wierszy na ekranie na raz ![]() ![]() pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Chcę te kilka tysięcy wierszy zapisać do pliku xml. Metoda ta działa bardzo ładnie, z jedną wadę - nie wyświetla dni, których nie ma w tabeli. W te dni obowiązuje kurs z dnia poprzedniego i to muszę uzyskać.
|
|
![]()
|
|
witam ...
w sql nie da się tego uzyskać ... chyba że zrobisz sobie tabelkę z jedną kolumną date i tam po kolei daty wszystkie ... potem joinując można uzyskać wszystkie daty i nulle w pustych miejscach ... ale nadal nie wiem czy da się rozwiązać pobranie wartości z poprezedniego dnia ... w php to nie będzie bardzo powolne ... możesz pobierać z bazy datę w formacie YYYYMMDD (czyli <kolumna_Date>+0) i porównywać na zasadzie liczb (tylko jak jest dzień 01 inaczej) pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi mi o php. W php rozwiązanie już dawno znalazłem. Chodz mi o rowiązanie tego problemu w sql lub informację, że się nie da tego zrobić w sql. Z góry dziękuje za pomoc.
Cytat w php to nie będzie bardzo powolne Będzie powolne uwierz mi na słowo ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby wyświetlić też dane dla dni których nie ma w tabeli z kurasmi, musisz zrobić złączenie left lub right z tabelą która posiada pełen kalendarz. Najłatwiej to zrobić generując sobie właśnie tabele z kalendarzem, dni po koleji w jakiś tam oknie czasu. Nastepnie robisz złączenie z tą tabela i masz gotowy wynik. Co do wpisów brakujących to przy przetwarzaniu wyniku prosty if i po sprawie.
-----edit nie widzialem ostatniego wpisu orsona ![]() ----edit 2 Cytat Będzie powolne uwierz mi na słowo A ja się założe, że spadek wydajności przy zaproponowanym przez orsona sposobie będzie akceptowalny, czyli bardzo mało. Jeden if przy tworzeniu XML'a będzie nie zauważaly. Chyba że chcesz zrezygnować z php'a do exportu i korzystasz z jakiegos innego narzedzie, wtedy ten spor nie ma sensu btw: z mysql'a 3.23 nic więcej nie uzyskasz Ten post edytował Synaps 8.11.2005, 13:58:35 -------------------- MySQL said:
You have an error in your SQL syntax near ' `sygnatura` VARCHAR, NOT NULL |
|
|
![]()
|
|
Niestety musi być mysql 3.23. Dzięki za radę pokombinuję z joinem. Rola php kończy się na generowaniu xml'a. Resztę zabawy pozostawim aplikacji napisanej we flashu, która ma te kursy wyświetlić. A co do wydajności, to spadek jest ogromny, ponieważ należy wykonać cztery takie zapytania. Każde z zapytań wyciąga dane z innej tabeli. Dodatkowe if'y czy sql spowolni ten skrypt, a co za tym idzie rysowanie wykresu.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 10:59 |