![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam kłopot. Stworzyłem stronę która includuje menu.
Na stronie głównej jest wywołanie:
Problem w tym, że jeśli nie kliknąłem jeszcze nigdzie czyli znajduje się na stronie głównej linki które pokazują mi się po najechaniu myszą na menu mają postać np. strona.php?SESSID=.......... Dlaczego pierwszy link który jest wywoływany jest podawany razem z numerem sesji. Czy można coś zrobić aby tego wywołania nie było. Po prostu żebym kierowany był na stronę strona.php -------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kapitan kloss @ 2005-11-04 09:58:32) (...) Po prostu żebym kierowany był na stronę strona.php Nie powiesz mi, że nie kliknąłeś w ten link od napisania tego posta :?: Prezcież ten link przekieruje Cię tam gdzie chcesz ![]() A sesja musi być jakoś zachowana i jej id przekazane. Za pomocą cookies lub za pomocą linków. Poczytaj o przekazywaniu sesji, będziesz wiedział dlaczego sid jest doklejany. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no super fajnie. Numer sesji jest przekazywany. I dobrze. Dlaczego jednak podczas pierwszego klikania na link id sesji wystepuje w adresie strony na ktora wchodze a potem juz nie?
-------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo później php wykrywa że istnieje odpowiednie ciasteczko i nie dodaje identyfikatora do linku. Gdybyś wyłączył w przeglądarce obsługę cookies to identyfikator sesji byby dodawany cały czas.
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
czyli nie mozna tego ominac w żaden sposób (prosty)?
Ten post edytował kapitan kloss 4.11.2005, 14:11:50 -------------------- Apache + php 5 + PostgreSQL (Mac OS X)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kapitan kloss @ 2005-11-04 14:11:21) czyli nie mozna tego ominac w żaden sposób (prosty)? Nie. (ani prosty, ani trudny) No chyba że zrezygnujesz z sesji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to obejść ale tylko jeśli masz możliwość zmiany ustawień w pliku php.ini.
Manual podaje że jest w tym pliku opcja: Kod url_rewriter.tags która domyślnie ma wartość: Kod "a=href,area=href,frame=src,form=,fieldset=" Podejrzewam (nie testowałem tego nigdy), że jakbyś zmienił jej wartość na pustą to php nie przepisywałoby linków. -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:50 |