![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wstyd się przyznać, że znów męczę Was o te wyrażenia regularne ![]() Żeby nie zabierać Wam cennego czasu, przejdę od razu do rzeczy. Chcę osiągnąć taki efekt: Łańcuch typu Kod [url=jakis_string]jakis_opis[/url] zamienić na
Kod [url=jakis_string]jakis_opis[/url] :
Ten post edytował Spirit86 3.11.2005, 19:55:56 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Najprościej: "#\[url=(.*?)?(.*?)\](.*?)\[/url\]#si", "<A HREF=\"\\2\" TARGET=\"_blank\">\\3</A>"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ociu @ 2005-11-03 20:54:30) Najprościej: "#\[url=(.*?)?(.*?)\](.*?)\[/url\]#si", "<A HREF=\"\\2\" TARGET=\"_blank\">\\3</A>" ale najmniej bezpiecznie no i nie rozróżnia adresów lokalnych serwera(galeria.html) od adresów zewnętrznych (http://onet.plgaleria.html) -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Samej regularki nie napisze bo sie ich ucze ale najlatwiej bedzie dodac modyfikator e i wtedy wepchnac do wyrazenia prostego substr()==""
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Target=blank? To przecież herezja w dobie standardów.
Coś takiego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(bela_666 @ 2005-11-04 17:23:08) Target=blank? To przecież herezja w dobie standardów. Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi z jakim standartem to nie jest zgodne? XHTML ? Niestety Twoje wyrażenie nie działa. Kod [url=katalog/index.php]katalog lokalny[/url] nie zostaje zamieniony ![]() Ten post edytował Spirit86 4.11.2005, 20:00:51 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi z jakim standartem to nie jest zgodne? XHTML ? Wlasnie z XHTML. A jesli koniecznie chcesz to zrobic, to musisz sie pobawic z flaga e przy wyrazeniu albo zastosowac takie podejscie jak podal bela_666, czyli osobne wyrazenia do wersji z przedrostkiem i bez. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Spirit86 @ 2005-11-04 20:48:45) Niestety Twoje wyrażenie nie działa. Kod [url=katalog/index.php]katalog lokalny[/url] nie zostaje zamieniony ![]() Trzeba dopisać tam sobie / do [a-z, etc] ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(FiDO @ 2005-11-04 20:13:36) Cytat Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi z jakim standartem to nie jest zgodne? XHTML ? Wlasnie z XHTML. ej no to ja czegoś nie rozumiem. Mianowicie jak masz stronę z newsami i tam dajesz odnośniki do stron zagranicznych i chciałbyś, aby otwierały się w nowym oknie, to jak chcesz to napisać zgodnie z XHTML. Swoją drogą to nie znałem żadnej regułki, że w XHTML nie można używać targeta.... Znacznik ten jest opisany argumentem, tj. target="_blank" w przeciwieństwie do selected , który trzeba opisywać selected="selected" -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
Hmm, po pierwsze validator. Po drugie google.
A tak w ogóle to powiedz mi, czemu zmuszasz mnie do otwierania w nowym oknie? Ja nie lubię mieć bałaganu, więc i tak otwieram w nowej zakładce, no ale jeśli chce opuścić stronę to nie mogę zrobić tego bezpośrednio przez link, tylko tab i zamnkąć poprzedni tab... ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Skąd: Opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bela_666 @ 2005-11-05 11:24:15) A tak w ogóle to powiedz mi, czemu zmuszasz mnie do otwierania w nowym oknie? Hmm... Bo mu za to placa?.. ![]() ![]() Dlatego, poki co, wole jednak pisac w HTML-u, ktory dopuszcza uzywanie target="_blank" ![]() Jest tylko jedna granica, ktorej nie przekrocze: tworzenie "osiolkowatych" stron pod IE ![]() -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
Server: Hardware: Celeron 850MHz/ 256MiB Software: Linux 2.4.31 - Slackware 10.2 - Apache 2.2.0.59 + PHP 5.1.6 + MySQL 5.0.24a |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:53 |