![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Po skompilowaniu PHP5 z GD-2.0.28 na serverku występują kolizje z prawami dostępu do tworzonych katalogów. Otóż tworząc z poziomu skryptu katalog funkcją <b>mkdir()<b> zgłasza się error permission denied. No to zaglądam do specyfikacji mkdir() i dodaję Kod mkdir($katalog,0777) <br> bez efektu... Próbowałem już prawa na wszystkie pliki dac na 777 próbwałem wszystkich kombinacji z funkcją mkdir() i zero efektu. Jak ustawić mój skrypt aby miał takie same prawa jak Owner bo zdaje mi się, że tutaj jest problem. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2005 Skąd: CBŚ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie mozna najpierw mkdir() a potem chmod() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie można bo od razu mi błąd wywala na mkdir(). Tak jakbym w ogóle nie miał praw na tworzenie katalogów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz pozwolenia na zapis (w) w katalogu w ktorym nie mozesz utworzyc tego katalogu?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, specjalnie poustawiałem 777 na wszystkie katalogi.
Mam problem również z zapisem plików. Również błędy praw dostępu. Wcześniej zauważyłem, że tworząc pliki ich właścicielem jest nobody i czy ktoś wie jak z teh sytuacji wybrnąć? Ten post edytował daves 3.11.2005, 17:35:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:15 |