![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak widzicie jestem nowy i zupełnie zielony w tym temacie, otóż mam prostą bazę id, tekst, data. Gdy wstawiam dane z wiersza poleceń wszystko jest w porządku. Natomiast gdy próbuję je wyświetlić na stronie www pojawiają mi się znaki zapytania, również gdy dodaję poprzez formularz pojawiają mi się znaki zapytania na stronie i w bazie. Zmieniałem w my.ini default-character-set=latin2 jak również próbowałem
SET NAMES latin2; SET CHARACTER SET latin2; ale ciągle to samo, czy mógły ktoś napisać jak to zrobić by było dobrze? ///////////////////////////////// natomiast gdy dodałem takie oto linie zaraz po połączeniu z bazą w pliku php mysql_query("SET NAMES latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query("SET collation_connection = latin2_general_ci") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query("SET CHARACTER SET latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set character_set_connection=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set character_set_client=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set character_set_database=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set character_set_results=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set character_set_server=latin2") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set collation_database=latin2_general_ci") or die("Query failed : " . mysql_error()); mysql_query(" set collation_server=latin2_general_ci") or die("Query failed : " . mysql_error()); to na stronie wszystko jest w porządku a w bazie pojawiają się krzaczki. Ten post edytował cyper 2.11.2005, 07:51:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podales wersji MySQL'a, ale wnioskuje z tego co podales, ze conajmniej 4.1.
Sprobuj dodac do my.ini takie linijki: Kod default-character-set=latin2 collation-server=latin2_general_ci character-set-server=latin2 init-connect='SET NAMES latin2' To co juz masz w bazie jako krzaki to tak zostanie.. ale wszystko nowe powinno dzialac bez problemu. Zarowno z poziomu phpMyAdmin'a jak i aplikacji (przy zalozeniu kodowania iso8859-2). -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 01:42 |