![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo wiem czy to bardziej problem php czy html ale jednak zaryzykuje:
Problem jest następującego typu: Jest sobie baza danych z której pobieram wartości, którymi wypelniam listę wyboru i to realizowane jest na stronie 1.php **********************************************************
********************************************************** Jeśli wybiorę wartość nowy - otwiera sie strona dodawania nowej wartości a jeśli coś innego otwiera się strona kierunek.php. Pytanie: 1. Jak na stronie kierunek.php pobrać wartość wybraną z listy wyboru na stronie 1.php 2. Na stronie kierunek.php opcją include dołaczony jest plik 1.php, aby ciagle widoczna była lista wyboru. Jak ustawić jej wartość na wybraną wcześniej na stronie 1.php ![]() ~mike_mech |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy kod HTML formularza, który podałeś jest kompletny??
Bo mi brakuje <form></form>... Wpisz coś takiego: (poprawiony plik 1.php)
I wszystko ogranicza się do jednego pliku (1.php) dzięki wysyłaniu się formularza do siebie. Trochę przeróbek i będzie też działało dla dodawania nowych wydziałów. Teraz nie mam czasu. -------------------- "Tylko myśl dojrzała i jasna daje się wypowiedzieć w słowach prostych" - prof. Witold Doroszewski
Warsztat: os: Windows XP, serwer: Apache 2.0.55, php: 5.1.4, baza danych: MySQL 4.1.7. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2005 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś jest nie tak bo idąc tym tropem rozumowania (oczywiście o ile się nie mylę)
poniższy przykładowy kod też powinien działać - a nie działa:
a efekt jest taki że zamiast przycisku Dalej pojawia się tylko napis Tworzę formularz, który jakoby nic w tym wypadku nie oznacza ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kasjus Twój przykład działa i to bardzo dobrze.Tylko nie tak jak myślisz
![]() Twoja funkcja ma za zadanie podstawić zmienną i tyle robi ![]() Nie zwraca żadnej wartości, nie wyświetla nic na ekran. Powinno być tak:
|
|
|
![]()
|
|
Ok! Ponieważ z tego co dostałem nie jestem w stanie sklecić całości przesyłam kod dwóch plików:
pierwszy - wpr_wydzial_kierunek.php drugi - kierunek.php Bierzemy po uwagę opcję że ktoś z listy wybrał wydział i został przeładowany automatycznie (opcja OnChange) do strony kierunek.php Pytanie brzmi następująco: Co i gdzie trzeba dodać/zmienić aby po przejściu na stronę kierunek.php pole rozwijane wydział ustawione było na wydział wybrany na stronie wpr_wydzial_kierunek.php ****************************** PLIKI: wpr_wydzial_kierunek:
kierunek.php
Tyle ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:20 |