![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zapisać taki kod w pętli:
Chodzi głównie o to aby na koncu powstało 10 zmiennych 'day1,2,3...' zawierających daty z pol o ID od 1 do 10. ID nie jest problemem ale chodzi o tworzenie zmiennych. Próbowałem coś z $$day ale jakoś mi nie wychodziłp ![]() A moze lepiej to zrobić na tablicach? -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz o dynamicznym daklarowaniu zmiennych: Deklarowanie zmiennych, na podstawie wyników bazy danych MySQL.
Wystarczyło przeszukać forum. ----edit---- A tak poza tym: 1. Zamiast wykonywać tyle zapytań i pisać taki nieładny (UWAGA! Delikatne okeślenie) kod, zadać takie zapytanie:
2. Jak już zauważyłeś nie umieściłem watrości id w apostrofach. Dlatego, że to są liczby, a nie ciągi znakowe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh, dzieki.
-------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgodze sie z mike_mech,
jesli będziemy mieli list powiedzmy 60 id i 60 uzytkowników w jednym czasie wywoła skrypt to wykonamy 3600 zapytań do bazy, mySQL sie spoci! w petli mozemy skonstruowac zapytnie dodając " OR id ='liczba' " dla każdego potrzebnego ID i potem wywołac je raz a dynamiczne zmienne to fajna rzecz, jednak w moich przeprawach z programowaniem w jakimkolwiek języku odkryłem ze chodzi o tk naprawdę o dwie rzeczy: Pętle i Tablice - te dwie rzeczy pasują do siebie jak ... err, ulał zalety to spójny io przejrzysty kod minusy, nie znalazłem zadnych Cytat 2. Jak już zauważyłeś nie umieściłem watrości id w apostrofach. Dlatego, że to są liczby, a nie ciągi znakowe. a ja zuwazyłem ze jak sie liczby puści w apostrofy to szybciej działa, nie wiem czemu tak jest, ale testowałem (mySQL 4.1) i sam byłem zaskoczony ----edit---- Bykom STOP ![]() ~mike_mech Ten post edytował ghostrider 31.10.2005, 11:51:49 -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za rady.
Narazie funkcja wygląda tak:
Funkcja przesuwa daty z 'ID + 1' do ID a do powstałej na końcu wolnej komórki wpisuje kolejną date powstałą z dodania do ID10 jednego dnia. Uwzględnia tylko dni robocze. Pewnie troche nieoptymalnie napisałem ;-) ale działa :-) Na szybkości w tym mi za bardzo nie zależy bo bedzie to uruchamiane raz dziennie przez crona. -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:47 |