![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie sie zastanawiam nad czyms takim... Otoz czy da sie jakos wykryc scrollowanie jakiegos obiektu? Chodzi mi glownie o <textarea>. Widzialem to kiedys w jakiejs aplikacji (nie webowej) i tam bylo to wykorzystywane do sprawdzania, czu uzytkownik przeczytal warunki uzytkowania - jezeli scrollowal do konca to wtedy mozna bylo kliknac "dalej". Teraz sie tak zaczalem zastanawiac czy da sie cos takiego przelozyc na JS?
Oczywiscie nie widze wiekszego sensu w uzywaniu tego z tego powodu, ze moze to byc denerwujace/wprowadzajace w blad dla uzytkownika. Ale jako czysto teoretyczne zadanie jest to ciekawe. A wiec moja proba wyglada tak: Kod function checkIfRulesRead() { do { document.forms[0].elements[1].disabled = true; } while( document.forms[0].elements[0].scrollHeight != document.forms[0].elements[0].scrollTop ) document.forms[0].elements[1].disabled = false; } Oczywiscie potem jest
No coz... oczywiscie jest to nieskonczona petla, przegladarka ja wykonuje, pozera zasoby i sie zawiesza. Wiec w ta strone sie nie da. Jakies pomysly? Pozdrawiam Ten post edytował lolo 29.10.2005, 19:17:05 -------------------- "Tylko dwie rzeczy sa nieskonczone: wszechswiat i glupota ludzka. Choc co do pierwszego nie mam pewnosci." [Albert Einstein, wybitny fizyk]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i jest. -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niezle. Powiedzial bym nawet ze genialnie proste, po prostu genialne. Dzieki! Ale skoro tak dobrze poszlo, to trudniejszy orzech do zgryzienia: da sie to samo zrobic takze przy textarea ktore jest disabled? (Twoj przyklad wtedy nie dziala - przynajmniej w ff 1.0.7)
Pozdrawiam -------------------- "Tylko dwie rzeczy sa nieskonczone: wszechswiat i glupota ludzka. Choc co do pierwszego nie mam pewnosci." [Albert Einstein, wybitny fizyk]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oszukiwanie "disabled"
można tak, i chyba będzie OK -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:49 |