Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Znaki zapytania po przeniesieniu bazy.
pirex

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam posiadam skrypt forum SMF (Simple Machines Forum) - tworzyłem sobie to forum na localhost, bo wiadomo szybciej itp. no i wkończu skończyłem je robić. Przerzuciłem wszystkie pliki z dysku na serwer, pozmieniałem w pliku Settings.php wszystkie dane dotyczące połączenia z bazy Mysql oraz przenosiłem bazę z localhost na nowy serwer. I tak w panelu admina wszystko ładnie jest są polskie znaki itp (pewno dlatego, że te napisy w PA są zapisane w pliku .php). No, ale cóż nazwy działów i ich opisy nie mają polskich znaków - zamiast liter takich jak: ą, ś, ż, ź, ł, ę, ń itp wyświetla się znak zapytania (?). Próbowałem zmienić ręcznie opisy działów w PA, ale bez skutecznie - teraz jak dodam nowy dział to on też nie będzie miał polskich liter?

Z tego co się domyślam to trzeba zmienić jakoś kodowanie, ale jak? Jak poprawnie przenieść baze z localhost na nowy serwer? Nie mam żadnych postów, więc opisy działów mogę zmieniać ręcznie jak coś, ale jak to naprawić, aby chociaż w nowych działach i ich opisach były PL znaki? Dodam tylko, że na localhost mam phpMyAdmin w wersji 4.1.11, natomiast na serwerze, na który chce to przenieść mam phpMyAdmin w wersji 4.1.12.

Z góry dzięki za pomoc....

//edit

Dodam jeszczę tylko, że gdy biorę eskport bazy danych to nie zapisuję go jako plik tylko wyświetla mi się w okienku zapytania, które potem wklejam w nowej bazie danych w SQL

Ten post edytował pirex 29.10.2005, 09:18:12

--------------------
Pozdrawiam pirex!
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- pirex   Znaki zapytania po przeniesieniu bazy.   29.10.2005, 09:10:29

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:15