![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o taki skrypt ktory wywala text area, tam mozna wklei zawartosc nowego artykulu, on tworzy na serwerze plik php w ktorym jest czysty tekst (ew sformatowany) . budowa mojej stronki jest taka ,ze jest "szablon" a reszta jest includowana (menu, zawartosc itd). Dodatkowo zeby mial opcje edycji istniejacych plikow. Dodam ze nie chodzi mi o zadny edytor html (bylby mile widziany)
Mysle ze taki skrypt nie jest zbyt trudny ale ja jestem noga z php ![]() edit: Chcem to zrobic bez bazy bo mam tylko jedna i chcem ja na forum przeznaczyc kolejny edit: Nie mogłem się powstrzymać przed napisaniem tego ![]() Cytat [php] Jak stworzyć system WWW do edycji plików tekstowych i stron w wybranym katalogu?
PROBLEM Chcesz tworzyć nowe pliki w wybranym katalogu, edytować je i kasować przez stronę WWW. ROZWIĄZANIE Jeżeli nie chcesz za każdym razem pobierać plików HTML z serwera na dysk lokalny, tu je modyfikować i ponownie wysyłać na serwer, możesz pokusić się o napisanie systemu do edycji plików na serwerze. Możesz go używać stale, lub tylko awaryjnie, gdy trzeba szybko dokonać wielu zmian w kilku plikach. Taki system może tworzyć pliki o dowolnej nazwie, np. galeria.html czy kontakty.php oraz notatki.txt. Potem pliki te możesz edytować w polu textarea formularza i zapisywać na serwerze. Jeżeli nie będziesz już potrzebować wybranych stron, możesz je skasować, a także podglądnąć jak działają. System pokazuje listę wszystkich plików w katalogu, które mogą być edytowane. Oczywiście oprócz pliku index.php, gdzie znajduje się nasz system. A oto zawartość pliku index.php w postaci kompletnej strony: Ten post edytował f4ngorn 28.10.2005, 12:47:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodawanie:
dod.php
edit.php
delete.php
Właściwie nie wiem czy to działa - pisane na ślepo - sam przetestuj, jeżeli coś będzie nawalac (wyskoczy error) napisz tutaj. Ten post edytował Lars 29.10.2005, 17:34:36 -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination. (> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzieki
![]() ![]() edit: eeeee... ![]() Ten post edytował f4ngorn 29.10.2005, 17:41:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie też go testuję...teraz poprawiłem edit.php - teraz dziala ok
Skrypt dziala OK Ten post edytował Lars 29.10.2005, 17:35:46 -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination. (> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
Skrypt dziala w 100%
![]() primo - trzeba nadac katalogowi w ktorym jest skrypt chmod 777 secundo - przy skrypcie trzeba zrobic cos tkaiego - www.strona.pl/folder_skryptu/edit.php||delete.php||dod.php(jeden z plikow)?nazwa=nazwa oczekiwanego pliku. Skrypt wtedy robi plik, wyskakuje okno ze zmiana zawartosci i mozemy cieszyc sie zyciem ![]() edit: racja ![]() Ten post edytował f4ngorn 29.10.2005, 19:24:11 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(f4ngorn @ 2005-10-29 16:45:40) Skrypt dziala w 100% ![]() primo - trzeba nadac katalogowi w ktorym jest skrypt chmod 777 secundo - przy skrypcie trzeba zrobic cos tkaiego - www.strona.pl/folder_skryptu/edit.php/delete.php/dod.php?nazwa=nazwa oczekiwanego pliku. Skrypt wtedy robi plik, wyskakuje okno ze zmiana zawartosci i mozemy cieszyc sie zyciem ![]() zamien te / na lub || miedzy add.php czy delete.php bo to wygląda jak scieżka do folderu ![]() -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:20 |