![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym napisać skrypt, który miałby za zadanie wyświetlać tekst (długości 43 naków) z plików kolejno od ostatniego do 5-ciu plików wstecz o rozszeżeniu *.dat, znajdujących się w katalogu komentarze. Każdy plik *.dat to odrębny komentarz.
Chciałbym też aby te 43 znaki (wycinek komentarza) były wyświetlane jako link prowadzący do całej treści zawartej w danym pliku (*.dat). Dodam tylko, że pliki komentarzy są zapisywane w następujący sposób: najnowszy komentarz jest zapisywany jako ostatni (np: 1.dat, 2.dat, ...) w kataogu komentarze. Prosiłbym o wskazówki jakich funkcji użyć oraz komentarze w przykładowych kodach... Mam nadzieję, że zozumiale wszystko opisałem ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował Forgoot 29.10.2005, 15:19:39 -------------------- "Nie bój się krytyki, ale pochwały lękaj się bardzo"
Zapraszam: www.Przerosl.com.pl ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzywasz funkcji scandir() i masz juz tablice z plikami i katologami. sa one zapisane alfabetycznie wiec bierzesz 5 ostatnich elementow. mozesz to zrobic w petli najpierw count() zeby zliczyc wszystkie elementy, przypisujesz to do jakiejs zmiennej robisz 5 iteracji zakazdym razem zmniejszajac o jeden wartosc tej zmiennej np.
wyswietlanie polega na otworzenu pliku pobranie jego zawartosci substr() obcinasz ilosc znakow cie interesujaca, i dajesz to jako link z parametrem, ktorym jest miejsce w tablicy plik. jak ktos kliknie link odczytujesz parametr i juz wyswietlasz tylko ten jeden plik. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja scandir()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual jest chyba tylko pod PHP5. Przynajmniej tak mi się wydaje, a w manualu pisze:
Kod scandir (php 5) Niestety ja testuję skrypty php na starszej wersji php (4.3.4) - Krasnal Serv. -------------------- "Nie bój się krytyki, ale pochwały lękaj się bardzo"
Zapraszam: www.Przerosl.com.pl ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zmień temat. Inaczej wątek zostanie zamknięty
2. Manual jest o tyle wspaniałą sprawą ponieważ pod opisami funkcji są komentzrze użytwkowników, które są wartościowsze czasem niż sam opis. Oto co znalazłem w jadnym z takich komentarzy pod opisem funkcji scandir():
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podajcie po kolei funkcje jakich trzeba uzyc
|
|
|
-Gość_ona_15- |
![]()
|
Goście ![]() |
Moglby ktos podac gotowy lub przykladfowy kod?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Mamber @ 2005-10-29 16:54:06) podajcie po kolei funkcje jakich trzeba uzyc przeciez opisalem to wyzej co robic pokolei mike_mech napisal zastapic funkcje scandir() Cytat Moglby ktos podac gotowy lub przykladfowy kod? masz opisanie co robic wiec pokombinuj! a gotowcow nasz pelno >>TU<< |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 19:28 |