![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jako że jestem początkujący proszę Was, abyście powiedzieli czy ten skrypt jest poprawnie napisany, jeśli nie to proszę o ewentualną poprawkę i komentarz "co źle" zrobilem... Może da się ten skrypt rozbudować, dodać "coś", jeśli tak to proszę o podpowiedzi...
Plik ban.txt wygląda (przykładowo) tak: Kod 127.0.0.1 127.0.0.2 127.0.0.3 127.0.0.4 Pozdrawiam. ![]() ~mike_mech Ten post edytował Forgoot 27.10.2005, 10:11:57 -------------------- "Nie bój się krytyki, ale pochwały lękaj się bardzo"
Zapraszam: www.Przerosl.com.pl ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja file() zwraca tablicę, co oznacza, że ta linia:
Jest błędna bo porównujesz stringa do tablicy i to jeszcze źle to robisz (po co Ci znaki cudzysłowiu ). Lepiej będzie:
Teraz php sprawdzi czy adres usera jest w tablicy IP zbanowanych userów. P.S. $_SERVER może zawierać mało wiarygodny adres IP, aby mieć większą pewnośc co do adresu, użyj funkcji:
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Czy kod powinien wyglądać tak?? :
użyłem tutaj operatora przypisania, niewiem czy dobrze i we właściwym miejscu... LUB (drugi sposób, w jaki starałem się do skryptu dopisać Twoją funkcję @mike_mech):
Plik funkcja.php wygląda tak:
Jeśli jest źle to prosze o nakierowanie mnie na właściwą drogę, bo szczerze mówiąc niewiedziałem zbytnio jak to zrobić poprawnie :/ 2. Chciałbym też stworzyć skrypt wyświetlający losowe cytaty z pliku tekstowego. Proszę Was abyście podali mi kolejno jakie funkcje trzeba wykorzystać (czy mam zastosować randomizację?), postaram się zaprezentować potem moje "wypociny" ![]() Ten post edytował Forgoot 28.10.2005, 15:00:14 -------------------- "Nie bój się krytyki, ale pochwały lękaj się bardzo"
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do 1. @Sabistik podał Ci odpowiedź.
A co do: Cytat(Forgoot @ 2005-10-28 15:56:28) 2. Chciałbym też stworzyć skrypt wyświetlający losowe cytaty z pliku tekstowego.
Gdzie plik quotes.txt wygląda tak: Cytat I spraw Panie aby nam się chciało tak bardzo jak nam się nie chce. Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Jak najdzie Cię ochota na pracę, usiądź i poczekaj aż przejdzie. Wystarczy poczytać Manuala. Albo użyć wyszukiwarki forum, wpisać do niej losowanie i znaleśc to: losowanie liczb z tablicy (temat identyczny, bo co za różnica co losujemy ![]() Zaniedbywanie manuala i wyszukiwarki jest na tym forum karane ![]() |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem, napisałem, w ten sam dzień co zadałem pytanie dot. losowych cytatów, ale niestety nie mam (chwilowo) dostępu do internetu 24 godziny na dobę.... więc piszę dziś
![]() Oto moje rozwiązania dotyczące losowych cytatów: dwa kody wyświetlające losowe cytaty (pobierane z tablicy) 1.
2.
3 Tutaj napisałem kod podobnego skryptu do tych w/w, tylko teraz cytaty pobierane są z pliku...
Plik cytat.txt wygląda tak: Kod Jakiś cytat 1 Jakiś cytat 22 Jakiś cytat 3 Jakiś cytat 45 Jakiś cytat 1200 Jakiś cytat 8 Prosiłbym abyście powiedzieli czy nie ma błędów (czy składnia jest zachowana itp...), jeśli są to proszę o komentarz... Dzięki bardzo. Pozdrawiam! -------------------- "Nie bój się krytyki, ale pochwały lękaj się bardzo"
|
|
![]()
|
|
Dobry programista to leniwy programista, taki, który tobi wszystko jak najprościej. W przykładach, które podałeś jest za dużo kombinowania.
Po co robić tak:
Skoro można tak: :?: Składnia jest zachowana i jako takich błędów nie ma. Ale są to rozwiązania bardzo kipskie. Czytałeś w ogóle posta, którego napisałem powyżej :?: Cytat z manuala funkcji srand() Cytat Notatka: Począwszy od php 4.2.0, nie trzeba już inicjować generatora liczb losowych przed użyciem.
|
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki @mike_mech za pomoc
![]() Cytat Dobry programista to leniwy programista.. na przyszłoś zapamiętam ![]() -------------------- "Nie bój się krytyki, ale pochwały lękaj się bardzo"
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:44 |