![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuje policzyć ile upłyneło tygodni od określonej daty. Powiedzmy, że urzytkownik zarejestrował się w serwisie 15.10.2005 ( sobota ), jezeli dzisiaj jest 26.10.2005 ( sroda ) to jak wyliczyc ktory tydzien urzytkownik jest juz zarejestrowany. Wiadomo ze mozna wyliczyc ilosc dni i podzielic to przez 7, ale nie o to mi tutaj chodzi. Nie wiem czy to co napisałem jest jasne wiec spróbuje to dadatkowo zilustrować: 15.10.2005 sobota - data rejestracji urzytkownika - 1 tydzien obecnosci w serwisie 16 niedziela - 1 tydzien 17 pon - 2 tydzien 18 wt - 2 tydzien 19 sr - 2 tydzien 20 czw - 2 tydzien 21 pt - 2 tydzien 22 so - 2 tydzien 23 nie - 2 tydzien 24 pon - 3 tydzien 25 wt - 3 tydzien 26 sroda 3 tydzien Czyli 26.10.2005 ilosc tygodni wynosi 3, jezeli policzyc to jako ilosc dni miedzy dwoma datami podzielone przez 7 to wyjdzie po zaokragleniu 2. Ten post edytował mk83 26.10.2005, 21:33:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od polityki.
Dla Ciebie 2 dni od rejestracji to już tydzień obecności, dla mnie zero. Tydzień jest wtedy kiedy jest ponad 7 dni. I tu jest właśnie ta różnica jeśli dla ciebie 2 dni to tydzień to przy dzieleniu zaokrąglaj do całości w górę a nie w dół i będziesz miał wynik, którego oczekujesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze napisze do czego ta ilosc tygodni jest mi potrzebna, bo tu nie chodzi o zadna polityke
![]() Mam skrypt ktory ma wyswietlac informacje z bazy danych. Jenda informacja na jeden dzien. Chce aby byly one wyswietlane w postaci tygodnia ( u gory historia z mozliwoscia zobaczenia poprzednich tygodni ). Czyli odnoszac sie do mojego przykladu jezeli urzytkownik zarejestrowal sie w sobote to w pierwszym tygodniu bedzie mial tylko sobote i niedziele, a w nastepnych juz pelne 7 dni. Informacje te dodaje sam urzytkownik, jezeli w danym dniu nie napisze informacji to skrypt automatycznie utworzyc informacje np. dzis mnie tu nie bylo. wymyslilem to tak ze kazdy rekord w bazie danych oprocz tresci informacji, daty dodania i paru innych danych zawiera rowniez numer tygodnia w ktorym wiadomosc zostala napisana, dzieki czemu moge wyswietlic informacje wlasnie w takiej postaci jak pisalem wyzej. I wlasnie do tego potrzebuje policzyc ten numer tygodnia dla konkretnego urzytkownika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to mówię:
Ilośc tygodni policzysz dzieląc różnicę daty zarejestrowania i daty obecnej przez siedem. tylko musisz zaokrąglać w górę. |
|
|
![]()
|
|
No to zobacz na moj przyklad. Od daty rejestracji do datay dzisiejszej mija 12 dni. Podzielone przez 7 daje 1,7, po zaokragleniu daje 2, a chodzi o to aby otrzymac 3.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz zawsze przechowywac date, ktora byla w poniedzialek tygodnia rejestracji i pozniej liczysz tak jak napisal mike_mech tylko ze od tego poniedzialku
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Pigula @ 2005-10-27 09:30:27) mozesz zawsze przechowywac date, ktora byla w poniedzialek tygodnia rejestracji (...) Nawet nie trzeba jej przechowywać. Po prostu tak: data dzisiejsza - data rejestracji + numer dnia tygodnia kiedy nastąpiła rejestracja To wszystko podzielić przez 7 i zaokrąglić w górę. Wszystkie potrzebne funkcjie znajdziesz w manualu. |
|
|
![]()
|
|
Ok,dzieki za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
a przepraszam ktoś może wkleić mi tu taki kod jak to sie liczy ?
np mam date obecną i teraz zeby mi wpisał w drugiej komórce w bazie date która będzie za 7 dni a potem bym potrzebował coś takiego ze sprawdziło by bierzącą datę i wyświetliło pozycje jeśli ta z dodanymi dniami jest mniejsza |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 05:36 |