Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> jak zrobic zmienna statyczna, jak zrobic zmienna statyczna
-ptm-
post 25.10.2005, 17:37:33
Post #1

Goście

Witam

Jestem poczatkujacy w php i mam spory choc dosc prymitywny problem...
Jak zrobic w php odpowiednik zmiennej static z C ?

Chodzi o to ze funkcja tworzy formularz ktory jest przekazywany przez POST do pliku php, ten nastepnie wywoluje nowa funkcje z tego samego pliku co funkcje poprzednia. w tej funkcji na poczatku deklaruje jakas zmienna np $i=0 i nastepnie ja zmieniam. Wracam wtedy do pierwszej funcji i tak w kolku. Problem w tym ze jak wracam do 2giej funkcji to chce zeby operacja zostala wykonana na wczesniej obliczonej warotsci, czyli zeby nie byla ponownie definiowana jako $i=0.

uhmmm mam nadzieje ze to w miare wyjasnilem... nie bede ladowal kodu bo troche za duzo by bylo

probowalem juz funkcji static tak jak to sie robi w C, zmiennej globalnej ale ona tez jakos znika (robie to w php4 i wiem ze sa jakies problemy ze zmiennymi superglobalnymi ale za bardzo nie wiem jakie), przekazywanie tej zmiennej miedzy funkcjami to moze i skuteczny ale wyjatkowo oblesny sposob, probowalem tez sztuczki w stylu isset ale tez za bardzo nie dziala bo wydaje mi sie ze ta zmienna moze byc kasowana po wyjsciu z funckji, jesli tak to jak sobie z tym poradzic?

bardzo prosze o pomoc bo sie z tym mecze juz kilka godzin a wiem ze to prymitywna sprawa
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 25.10.2005, 18:19:14
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wywolanie dwoch stron w php (skryptow) to jak dwa razy uruchomienie programu napisanego w C -- zmienne nie sa miedzy nimi przekazywane, mozesz je zapisac w pliku/DB/sesji/$_GET/$cookie, itd i odczytac w drugim WYWOLANIU SKRYPTU (choc w obu wywolaniach korzystasz z tego samego KODU SKRYPTU).

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
-Guest-
post 25.10.2005, 18:27:14
Post #3

Goście

problem w tym ze wywolujac formularz metoda POST kasowane sa zmienne sesji i global....
ale domyslam sie ze to juz osobny problem, pewnie wielokrotnie poruszany... wiec nie zabieram wam juz czasu
+Quote Post
Najki
post 25.10.2005, 18:56:53
Post #4

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba chodzi tutaj o zmienne globalne. Jeśli zmienną $i zmieniasz za pomocą funkcji wywoływanej n razy to na początku funkcji umieść linijkę "global $i;", która sprawi, że zmienna $i wewnątrz funkcji nadpisze wartość zmiennej $i poza funkcją (w całym skrypcie).

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:53