Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Książka do nauki] Co wybrać oraz kilka pytań
mhs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,

Czy dla osoby, która zamierza rozpocząć naukę i poznawanie Oracle'a książkaOracle Database 10g. Kompendium administratora jest dobrym wyborem? Może ktoś z Was obeznanych w temacie mógłby doradzić pozycję wartą przeczytania. Zaznaczam, że posiadam już pewną wiedzę dotyczącą systemów baz danych.

Mam jeszcze jedno pytanie: dotyczy ono wersji Oracla 8, 9 i 10? Jak znaczące są różnice pomiędzy tymi wersjami? Czy nauka z publikacji dotyczących 10g jest dobrym kierunkiem czy też może zacząć od wersji starszych?

Dzięki za wszystkie wskazówki,

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
misterLu

-----

polecam zajrzeć tu:
http://tahiti.oracle.com/
znajdziesz pełną dokumentację.
Aby przejrzeć wyniki musisz sie zarejstrować

Cięzko doradzać Ci wybór książki, bo nauka Oracla to szerokie pojęcie.
Chcesz się uczyć administracji, projektowania baz danych czy może programowania w Oracle SQL'u?
+Quote Post
Synaps

-----

Jeśli wejdziesz sobie na strony Oracle'a uświadomisz sobie jak pojęcie 'uczyć się Oracle' może wydać się , no właśnie cool.gif
Biorąc pod uwage charakter tego forum podejrzewam, że głównie chodzi Ci o baze z punktu widzenia developera. Dlatego też polecałbym książki dotyczące strojen, optymalizacji SQL'a, developerki PL/SQL. Pisanie dobrego SQL i umiejętne dobieranie indeksów to klucz do napisania szybkiej app. z użyciem Oracla.

Co do optymalizacji to dosyć ciekawą pozycją jest "Oracle, optymalizacja wydajności" - Ed Whalen, Mitchell Schroeter z Helionu. Nie jest to może nalelepsza pozycja ale rzuca troche światła na obszary w których można z bazy wciągnąc siódme poty smile.gif Do PL/SQL'a wystarczy google, nigdy osobiście nie korzystałem z niczego więcej.

Jednak zanim sięgniesz po coś z tematyki wspomnianej przeze mnie wyżej, warto zaopatrzyć się w instalke bazy i pobawić się w instalacje i zupełnie podstawową administracje. Uruchamianie bazy do różnych stanów, dodawanie plików danych, tworzenie przestrzeni tabel. Tak żebyć oby się z podstawowymi pojęciami bez których później trudno zrozumieć te bardziej zaawansowane pojęcia z dziedziny db oracle.
(tutaj przyda się jakaś książka do administracji, ale myśle też bez przesadyzmu, no chyba że chcesz zostać ODBA w wersji Master rolleyes.gif )

Co do wersji, to śmiało wybieraj tą najnowszą. 8 nie ma sensu ruszać, 9,9i używane teraz w wielu miejscach ( btw: spory skok między 8 a 9 ) już za chwile zostaną zamienione na 10. Pozatym jeśli najnowasza wersja nie ma jakiejś fun. którą miała jej poprzedniczka, to napewno teraz dzieje się wszystko lepiej, szybciej, wydajniej i najcześciej automatycznie smile.gif

Mam nadzieje, że udało mi się troche pomóc.

--------------------
MySQL said:

You have an error in your SQL syntax near ' `sygnatura` VARCHAR, NOT NULL
+Quote Post
Blackhole

-----

Ja się właśnie zastanawiam poważnie nad kupnem tej książki. Chciałbym "poważnie" poznać ORACLE, by móc w przyszłości pracować na nim. Czy ta pozycja jest dobra do tego? (wydatek jest spory)

--------------------
Ściskam prawicę...
Jacek

http://doscniewoli.pl/ - wszyscy jesteśmy niewolnikami bankierów!
http://jezusimarlena.ovh.org/
YouTube - Egzorcyzmy Anneliese Michel
+Quote Post
Method

Ostrzeżenie: (10%)
X----

hmm a to ciekawe co mowisz ze nie wiele jest juz oracle w wersji 8. bo znam takich firm przynajmniej kilka a do malych nie naleza. a co do migracji z 9 do 10 to widac pewna opieszalosc w upgradowaniu sie.

nie zmienia to faktu ze jesli sie zaczac uczyc to lepiej na nowszym niz na starszym rozwiazaniu.

--------------------
"zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi"
+Quote Post
bobens_83

-----

Podlaczam sie pod ten temat aarambo.gif

1)
Synaps:
Cytat
warto zaopatrzyć się w instalke bazy i pobawić się w instalacje i zupełnie podstawową administracje. Uruchamianie bazy do różnych stanów, dodawanie plików danych, tworzenie przestrzeni tabel. Tak żebyć oby się z podstawowymi pojęciami bez których później trudno zrozumieć te bardziej zaawansowane pojęcia z dziedziny db oracle.

Sciagnalem sobie instalke 10g, i tak sobie wlasnie pomyslalem jak w powyzszym cytacie (no powiedzmy ze prawie tak tongue.gif ). Jednak po otwarciu menu start juz zglupialem, a glupota powiekszyla sie wraz z rozpoczeciem otwierania kolejnych alplikacji i rzebaniem w nich ...

Czy mozecie polecic jakas ksiazke ktora potraktuje ta baze kompletnie od podstaw, bo MySQL to to nie jest biggrin.gif Co sadzicie o:

http://helion.pl/ksiazki/oracl3.htm, czy lepiej od razu kupic grube czarne kompendium administratora?

2)
Jeszcze pytanie odnosnie C++ i JAVY. W jakim stopniu znajomosc ktoregos z nich procentuje w pozniejszym poruszaniu sie po swiecie ORACLE? W tej chwili jestem na etapie nauki C++, warto go chyba znac. Z drugiej strony podobno potem bardzo latwo przesiasc sie na JAVE, a ta z kolei przydaje sie w ORACLE-u. Zawila ta sentencja, ale generalnie w skrocie chodzi mi o to: jak bardzo solidnie przykladac sie do nauki C++/JAVY, gdyz wiadomo - im solidniej tym wiecej czasu to pochlania ...

Pozdrawiam
+Quote Post
NuLL

-----

Czy ktos wogole czytal jakas ksiazke o Oracle'u i jest w stanie sie podzielic wrazeniami questionmark.gif Bo ja musialbym sie pouczyc chociazby podstaw co i jak dziala w tym wszystkim.

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
SongoQ

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Co do optymalizacji to dosyć ciekawą pozycją jest "Oracle, optymalizacja wydajności" - Ed Whalen, Mitchell Schroeter z Helionu. Nie jest to może nalelepsza pozycja ale rzuca troche światła na obszary w których można z bazy wciągnąc siódme poty Do PL/SQL'a wystarczy google, nigdy osobiście nie korzystałem z niczego więcej.

Rowniez jestem za ta pozycja, chcoc trzeba znac troche podstaw ORACLE. Jest troche duzo o sprzecie ale strojenie wydajnosci rowniez jest zawarta. Szkolenia ktore sa prowadzone przez ORACLE odnosnie strojenia mozna tak powiedziec ze glowniej mierze bazuja na takich samych materialach jak w tej ksiazeczce. Ostatnio bylem na takim szkoleniu.

A co do bazy to czym wyzsza tym lepsza. Lepszy optymalizator i wiecej automatycznych rzeczy.

--------------------
+Quote Post
Blackhole

-----

Mam od jakiegoś czasu książkę w j. ang. pt.: "Expert Oracle Database 10g Administration" autorstwa Sam R. Alapati. Na jednej stronie zagranicznej polecali ją jako b. dobrą. Trochę już ją przejrzałem i uważam, że nie mylili się. Ma około 1300 stron.

--------------------
Ściskam prawicę...
Jacek

http://doscniewoli.pl/ - wszyscy jesteśmy niewolnikami bankierów!
http://jezusimarlena.ovh.org/
YouTube - Egzorcyzmy Anneliese Michel
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:51