![]() |
![]() |
-Gość_Wojtek- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Ucze sie programowania w php. I napotkalem problem:) Mianowice stworzylem plik index.php, dzial.php, lewa.htm, prawa.htm, srodek.htm W pliku dzial.php stworzylem tapele z 3 kolumn. W pierwszej kolumnie za pomoca skryptu <?php include("lewa.htm"); ?> wstawilem plik lewa.htm podobnie zrobilem z ostatnią kolumną <?php include("prawa.htm"); ?> W srodkowej kolumnie chcialem użyć funkcji:
Tak aby po wpisaniu adresu np. dzial.php?id=srodek w srodkowej kolumnie pojawil się plik srodek.htm A np. gdy wpisze dzial.php?id=lewa w srodkowej kolumnie otworzy się plik lewa.htm Jak mam zmienic powyższy skrypt. Są tam opisy, ale nic mi nie pomogly. Proszę o pomoc. Z gory dziekuje ![]() ~mike_mech |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytalem 4 razy twojego posta i...
Cytat Jak mam zmienic powyższy skrypt. ale co chcesz uzyskac po zmianie bo nie jest to jasno napisane. jezeli chcesz zeby nie bylo mozna includowac do srodka lewa.html to wystarczy if'em sprawdzic i tyle. albo zrob sobie case i numerami sprawdzaj 1 to np. galeria.html 2 - kontakt.html a jak nie ma tego na liscie albo numer jest bledny to jakis default. jezeli chodzi ci o co innego to napisz ta prosto i jasno. |
|
|
-Gość_Wojtek- |
![]()
|
Goście ![]() |
http://php.webhelp.pl/index.php?id=64&roz=php&ac=read
to jest artykuł z ktorego pobralem skrypt. I tam jest opisane co ma on na celu. Ja to wyjasnilem najprosciej jak potrafie. A co do zmiany skryptu, to chodzilo mi o te komentarze do kazdej lini, bo one mowią ze cos tam trzeba wstawic a ja nie potrafie dojść co. Moze moglbys go "uzupełnic" jakoś sugerując sie komentarzami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrta teraz juz co nieco czaje
![]() nie wiem co autor chcial pokazac ty skryptem ale jak dla mnie lepiej to zrobic tak: jak masz linki to tak jak autor napisal" a w czesci srodkowej robisz:
switch i jeszcze przeczytaj o zabezpieczeniu takiego skryptuzabezpieczeniu takiego skryptu sposob tamtego autora czyli szczytywanie po linijce ma sens do plikow txt a nie html |
|
|
-Gość_Wojtek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czyli skrypt tego autora wczytuje pliki .txt
![]() |
|
|
-Gość_Wojtek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobilem to z twoim skryptem. I działa:) Dzieki serdeczne
Ale czy moglbys mi jeszcze powiedziec jak uzyc tego skryptu do wczytywania .txt
W lini 2 trzeba wstawic rozszerzenie .txt A co trzeba wpisac w 6 lini zamiast tego r Czy jeszcze cos trzeba zmienic w ktorejs z lin. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
jezeli chcesz tylko odczytac plik .txt to nie zmieniasz r. r oznacza ze plik jest otwarty do odczytu (poczytaj w manualu o fopen) jedyne co trzeba to przekazywac nazwe pliku przez zmienna $id i powinno dzialac.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam czegoś takiego do wczytania plików HTML.
U mnie działa prawidłowo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:23 |