![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zastanawiałem się nad takim problemem:
Czy jest sens trzymać niektóre dane pobrane z mysql w sesjach. Chodzi mi dokładniej o strukturę działów. Mam np. 40 działów (id, nazwa, opis i coś tam jeszcze). Nie lepiej jest pobrać taką całą strukturę RAZ i trzymać w sesji? Jeżeli serwis generuje większą oglądalność to może taki "trik" byłby dobrym rozwiązaniem. Odpytywanie bazy za każdym odświeżeniem strony o to samo to przecież marnotractwo ![]() Próbował ktoś już takich rozwiązań? pozdr, -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A słyszałeś o cache ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miliony ludzi już próbowało
![]() Ta popularna operacja nazywa się cacheowaniem danych. Można zapisywać do sesji, można do pliku, można do pamięci serwera. Poszukaj takiego topicu Need For Speed, tam coś było o takich rzeczach, jeśi mnie pamięć nie myli ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 11:49 |