![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 30.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Cala tresc jest w sumie opisana w temacie.
Do tej pory na stronie mialem index.php/news/blabla, a chcialbym usunac z linkow index.php tak, zeby zostalo samo /news/blabla. Z tym, że to musi być automatyczne, nie ma mowy o recznym definiowaniu. Ten post edytował Wicko 19.11.2008, 21:34:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat Nice Url's jest dość popularny na forum.
Dodatkowo zapoznaj się z artykułem Przyjazne URLe. Z tą wiedzą będziesz mógł rozwiązać swój problem lub pytać dalej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z ktorej zmiennej w $_SERVER korzystales do wyciagania adresu ?
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z PATH_INFO nie da rady. Musisz skorzystać z mod_rewrite i kierować wszystkie requesty do jednego pliku (np. index.php).
Kod RewriteEngine On RewriteRule !^(templates|upload) index.php Później odpowiednia działania na $_SERVER['REQUEST_URI'] i masz ładne urle ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 30.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm, jakie to mialyby byc dzialania?
uzywalem wlasnie PATH_INFO, i wiem ze z tym sie nie da osiagnac efektu ktorego pozadam ![]() natomiast z htaccess jestem dosc zielony i dlatego nie wiem czy to moze byc automatycznie do tej pory mam wszystko automatycznie.. index.php/galeria includowal galeria.php i chcialbym tylko wpis w .htaccess zeby /galeria zamienial na index.php.. ale nalezy zrwocic uwage ze to moze byc dluzsze, np /galeria/_kategoria_/_strona_ :/ uh.. widze ze zle to tlumacze ![]() oto moj kod odpowiedzialny za includowanie stron:
rozumiecie? ![]() [ robione na podstawie arta z php.pl ;-) ] o, powiem moze tak... moze fajniej byloby gdyby www.domena.pl/x bylo zamieniane na www.domena.pl/index.php/x ? ![]() Ten post edytował Wicko 22.10.2005, 21:23:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosowanie pliku, który podałem wyżej sprawi, że niezależnie, czy podasz:
http://site.com/artykuly http://site.com/forum http://site.com/news/internet to i tak za każdym razem wywołany zostanie plik index.php. Musisz tylko wyczytać $_SERVER['REQUEST_URI'] i na jego podstawie wywołać odpowiednią stronę. Kombinuj, człowieku. |
|
|
![]()
|
|
dzieki, juz prawie rozumiem, z tym ze po zapodaniu tego .htaccess wyskakuje blad 500 ( wew. blad serwera ) ;D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 15 Dołączył: 29.04.2005 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Wicko @ 2005-10-22 21:01:56) dzieki, juz prawie rozumiem, z tym ze po zapodaniu tego .htaccess wyskakuje blad 500 ( wew. blad serwera ) ;D serwer nie obsługuje .htaccess lub mod_rewrite ![]() -------------------- (\.../) This is Bunny. Copy and paste bunny into
(O.o) your signature to help him gain world domination. (> <) Zanim zapytasz | Też się przyda | Pomogłem ci? Kliknij "Pomógł" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:25 |