![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec moj problem jest taki:
Musze zaprojektowac tabele w ktorej jednej wartosci (powiedzmy nazwa uzytkownika) bedzie przypisana nieskonczona (oczywiscie teoretycznie. ale nie chce robic po prostu 10 pol, bo moze sie okazac ze potrzeba bedzie kiedys 11, a jak zrobie 20 a wiekszosc bedzie wykorzystywala tylko 5 wartosci, to tez niefajnie) liczba par. Para bedzie prawodpodobnie trzyliterowym kodem i liczba. Myslalem, zeby zapisac to wszystko w jednym stringu, czyli np.: aaa3|bbb2|ccc1|ddd5 itd. To nie jest glupie, ale jak chce przeszukiwac to troche sie to robi skomplikowane. Bo bede musial szukac userow, ktorzy spelniaja jakies 3 proste kryteria i dodaatkowo maja np. aaa z liczba nie mniejsza od X. Mam nadzieje ze to troche zrozumiale jest. A wiec najchetniej to jakis madry system przechowywania tego bym chcial, a jak nie to czy da sie inteligentniej niz: kolmna1 = 'aaa' ANd kolumna2 = 'bbb' AND ( wartosci LIKE 'aaa2' OR wartosci LIKE 'aaa3' OR wartosci LIKE 'aaa4' )... Bo to wydaje mi sie strasznie na okolo i nieeleganckie. Dzikei za pomoc i pozdrawiam -------------------- "Tylko dwie rzeczy sa nieskonczone: wszechswiat i glupota ludzka. Choc co do pierwszego nie mam pewnosci." [Albert Einstein, wybitny fizyk]
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
zwiazki: id, user_id, kod, liczba
Czylil jedna tabela zawierająca wszystkie pary w osobnych wierszach. A dla wybrania użytkowników spełniających więcej niżjeden warunków - dotakowe JOINy. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:21 |