![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Czy mógłby mi ktoś z Was powiedzieć bo cholercia takie rzeczy są małe ale trochę upierdliwe ![]() Chodzi mi o sumowanie zmiennoprzecinkowych. Podaję liczby w formularzu (liczby typu 12,5 125,3 12,35 1548,21) i wyświetlam sumę - jest tylko liczba całkowita, bez liczb po przecinku Natomiast jeśli te liczby podam w formie dosyć niewygodnej do wprowadzania(12.5 125.3) to wtedy suma wychodzi odpowiednia. Co robię nie tak lub co powinienem jeszcze zrobić ,żeby korzystać z klawiatury numerycznej? Czy poprostu zmienić przecinek na kropkę przed sumowaniem ? Ten post edytował Thuunder 21.10.2005, 11:35:19 -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php jak każdy język programowania znakiem oddzielającym całści od ułamków jest . (kropka). Nie zmienisz tego anie nie przeskoczysz. Aby liczby były traktowane jako liczby zmienno przcinkowe i zarazem operacje na nich wykonywane były poprawnie, muszę zawierać kropkę.
Możesz co najwyżej zamieniać przecinek na kropkę a potem rzutować to na liczbę i dopiero potem dodawać, odejmować, ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy
Rzutowanie nastąpi automatycznie. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie, dzięki kszychu, o to mi chodziło !
![]() -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:50 |