![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć, mam problem z pobieraniem wyników z dwóch
tabel. Pierwsza tabela LEASE_LINES zawiera zbiór rekordów które chcę wyświetlić na stronie. Drug tabela CLT_Log zawiera dane na temat tych rekordów, przy czym ich występowanie w tabeli CLT_Log jest opcjonalne, tzn. jeśli np. rekord z tabeli LEASE_LINES był wyświetlany przez użytkownika, do CLT_Log została zapisana ta interakcja. Problem w tym że kwerenda zwraca wyniki dosyć chaotycznie. Docelowo chciałem aby wszytskie wyniki z tabeli LEASE_LINES były wyświetlane a dodatkowo jeśli są w tabeli CLT_Log (identyfikowane po id_rec) żeby były posiłkowane danymi z tej tabeli. Kwerenda wygląda tak:
dalczego select max - w tablei CLT_Log rekordy mogą być zdublowane, tzn jeden rekord z LEASE_LINES mógł mieć kilka interakcji, wybieram ostatnią. i wyświetla wyniki które są w obu tabelach a czasami pojedyncze sztuki których nie ma w CLT_Log struktury tabel:
proszę o pomoc, zaczynam wysiadać. Ten post edytował ennics 19.10.2005, 13:37:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie w tym miejscu nawias i raczej niepotrzebnie stosujesz złączenie tabel w podzapytaniu. Pisane w trybie fast więc mogą być błędy.
Ten post edytował hesus 19.10.2005, 14:59:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za cenną radę. Ostatecznie działa w postaci
przeczytałem w manualu że warunki dla JOINów powinno się podawać po klauzuli JOIN a nie po WHERE. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat przeczytałem w manualu że warunki dla JOINów powinno się podawać po klauzuli JOIN a nie po WHERE To zalezy od specyfiki bazy danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:50 |