![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie wiem czy do dobrego działu, bo może powinno to wylądować w skryptach ? W każdym razie chciałem zapytać czy nie znacie jakiegoś sposobu na przedstawianie grafów na stronach ? Mam projekt do zrobienia (dowolną techniką) i muszę zaznaczyć punkty i np. połączyć je liniami tak by powstały grafy. Obliczenia oczywiście zrobi się w kodzie, ale potrzebny mi jakiś sposób wizualizacji. Może ktoś się nadtknął ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy przypadkiem nie chodzi o http://pl.wikipedia.org/wiki/Graf_%28matematyka%29 ?
Gdzieś kiedyś widziałem coś takiego, tam dokladniej chodziło o rysowanie drzewa, ale sposób ten sam, tj GD ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak właśnie chodzi o grafy :/
Linki które zarzucił bendi są z tego co widzę do tworzenia wykresów itp. a mi właśnie potrzebne jest coś do tworzenia grafów czyli to co zaprezentował bela_666... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób te grafy masz reprezentowane w pamięci
![]() W postaci macierzy ? Najpierw ustalasz punkty przez kliknięcie myszką w pole rysowania, każde kliknęcie zwiększ zmienną ustalającą ilość punktów. Po ukończeniu tworzeniu punktów teorzysz tablicę kwadratową o długość n = ilosc punktów. Potem wchodzisz w tryb łączenia. Pierwsze kliknęcie punktu (zakładając że gdzieś zapamiętałes x i y punktu) ustala wierzchołek z którego wychodzi połączenia drugie kliknięcie ustala wierszchołek do którego idzie połaczenia (zakładając że graf jest ukierunkowany). Mając te dwa punkty wypełniasz odpowednio tablicę. Ten post edytował php programmer 14.11.2005, 13:02:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:28 |