![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2002 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dziwna sprawa założyłem baze kodowanie utf8_general_ci by default ![]() strona (tzn) dokument html - kodowanie utf-8 formularze w dokumencie - acceptcharset= utf-8 kodowanie plikow php - utf-8 & \n Problemu oczywiscie nie ma kiedy wstawiam cos do bazy przez stronę ... no bo niby jakie miałybyć ![]() ... ale wchodzę sobie na phpmyadmina i te same bosko wyglądające ś-ki eć-ki i inne ogonki wyglądają conajmniej dziwnie ... więc co tam ![]() iiii..... wskakuję na stronę ![]() a tam dla odmiany to samo co wcześniej w phpmyadminie czyli chaszcze.... O CO CHODZI? (bylo testowane w windzie i w suse na IE i na FF - wszedzie to samo ) sux -------------------- "Praca ma sens dotąd, dopóki uczysz się w niej czegoś nowego..."
Wasztat lokalny: Winda XP; Paj 2000; j |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przestaw sobie kodowanie w phpmyadmin na to utf, a tak na marginesie to polecalbym iso.... i to wszedzie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat przestaw sobie kodowanie w phpmyadmin na to utf, a tak na marginesie to polecalbym iso.... i to wszedzie Bo? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehh ja mam podobny problem. Wszystkie kolumny w bazie są utf8_general_ci, templaty skonwertowałem także do unicode. i niby wszystko w porzadku polskie znaczki sie wyswietlaja ALE:
mam taka preg, ktory wszystkie znaki oprocz 0-9a-zA-Z zamienia na podkreslenie. I np dla "abąc" powinno byc "ab_c" a jest "ab__c" i jak wejde phpmyadminem to literka ą jest reprrezentowana przez dwa krzaczki. W związku z tym czy to php ma problemy z unicode? Co mam zrobic? daodam, ze mowimy o win XP i XAMPP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stosowales flage u w tym preg'u ?
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
działa! dzięki wielkie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczy mam ten sam problem - strona: nagłówek HTML z ustawionym kodowaniem "utf-8" + skrypt php wyciągający dane z bazy MySQL - kodowanie bazy "utf-8", w bazie pole ma "metodę porównywania napisów" ustawioną na "utf8_polish_ci" po wyciągnięciu wartości pola z bazy, które ma się wyświetlić zamiast polskich znaków mam znaki zapytania...
EDIT: acha, bo to pewnie ważne - mam konto na darmowym serwisie, gdzie mają MySQL w wersji 5.0.x, czy to może być coś z tym? Ten post edytował JanBezKsywy 3.08.2007, 10:24:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejny raz ten sam problem. Sprawdz czy ustawiasz kodowanie dla polaczenia z baza danych (SET NAMES 'utf8')?
Radze troche poczytac MySQL reference manual (dostepny na stronie http://www.mysql.com)! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Nie bardzo skojarzyłem na początku o co chodzi z tym "SET NAMES" i musiałem trochę pokombinować i przeszukać jeszcze raz forum ale poszło:
Ten post edytował JanBezKsywy 3.08.2007, 13:39:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:25 |