![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie pytanie :
Co będzie dla mnie rozsądniejszym, optymalniejszym i szybszym rozwiązaniem ? Mam kilkaset rekordów po kilka stron tekstu każdy, czy lepiej to wpisać do bazy danych, czy przetrzymywać to w plikach txt a w bazie dodać odnośniki do odpowiednich plików ? Chciałbym móc w miarę szybko przeszukiwać te wpisy, co może być utrudnieniem w przypadku plików. Jeżeli dodam wszystko do bazy to czy nie bedę miał przesadnie dużej i nieoptymalniej bazy ? Proszę o opinie w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi :-) Pozdrawiam Bartek. -------------------- Wynajem: stancje pokoje mieszkania
Strony WWW: WebDesign Kamieniarstwo, granit |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bazy Danych / MySQL -> Hydepark
--- Temat dotyczy wyboru pomiędzy jednym typem trzymania danych a drugim - nie ma nic wspólnego z MySQL. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. O nieoptymalności bazy danych nie świadczy ilość danych przez nią przetrzymywana, lecz zła jej konstrukcja.
2. Pliki mogą być nieelestyczne. Bo żeby coś wyszukać będziesz musiał zapytać bazę o plik, a potem przeszukać plik. I sytuacja kiedy masz 1000 plików a w nich teksty i chcesz znaleść pliki, które zawierają słowo 'coś' może być nad wyraz nieoptymalna. Bo musisz pobrać 1000 plików i je wszystkie pzreparsować. A w bazie zrobiłbyś to jednym zapytaniem. IMO Pliki nie nadają się do przechowywania większych ilości danych, lun danych o strukturze bardziej skomplikowanej niż licznik tekstowy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:37 |