Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wysyłka NewsLettera > 5 000 adresów.
NoiseMc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Po przejrzeniu wielu postów o tym temacie widzę, że większość z Was używa PEAR::Mail_Queue do masowego rozsyłania poczty.

Nie sprawdziłem jeszcze tej biblioteki tak więc nie jestem w stanie nic na jej temat powiedzieć wiem, że ma coś wspólnego z Cronem i że to rozwiązuje problem konieczności zostawiania na noc otwartej przeglądarki z ładującą się stroną aplikacji próbującej rozesłać 10 000 maili (a co jeżeli prąd siądzie albo komputer się zawiesi) tongue.gif.
Zastanawiałem się nad rozwiązaniem tego problemu i wydaje mi się, że tu przydałaby się wielowątkowość i możliwość pracy aplikacji w tle nawet po zamknięciu przeglądarki. Zastanawiałem się nad połączeniem Javy i php.

Napisać w Javie z użyciem JavaMail i JDBC program, który odczytywałby maile z bazy i w zapuszczonym wątku wysyłał je do ludzi, a na samym końcu destroy() i koniec działania.
php służyłby tu do inicjacji obiektów i odpalania wątku, potem tylko można by ewentualnie odczytać jakiś wygenerowany raport.

To co napisałem jest czystą abstrakcją nie mam doświadczenia w łączeniu Javy i php i nie znam innych sposobów na rozsyłanie takiej ilości wiadomości.
Wypowiedzcie się proszę na ten temat

Ten post edytował NoiseMc 5.10.2005, 19:30:50

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
ebe

-----

Jeśli masz dostęp do konsoli to co za problem zapuścić wysyłanie maili w php z linii poleceń odpalane z crona?

--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
+Quote Post
SongoQ

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Odnosnie wad serwera zawsze zostaje po kazdym wyslanym mailu odnotowywac w bazie ze taki @ zostal wyslany. Wtedy wiesz co sie wyslalo a co nie.

--------------------
+Quote Post
NoiseMc

-----

Pomysł jest taki:

Są 2 aplikacje:
  • Aplikacja do zarządzania grupami mailingowymi, szablonami wiadomości oraz wysyłkami ( interface użytkownika )
  • Aplikacja wysyłająca maile ( pracująca w tle uruchamiana Cronem )
Obie aplikacje korzystają z tej samej bazy danych.

Aplikacja 1 służy do skomponowania wiadomości, ustalenia do kogo ma być wysłana i zapisuje do bazy szczegóły wysyłki oraz wiadomość o wysyłce czekającej na realizację.

Aplikacja 2 jest uruchamiana Cronem co np 5 minut i sprawdza w bazie danych czy jest wysyłka czekająca na realizację. Jeżeli jest to rozpoczyna wysyłkę wysyłając na przykład 5 maili i sleep() na 5 sekund. Podczas realizowania wysyłki do bazy zapisywany jest na bieżąco raport z wysłania każdego maila, żeby użytkownik miał wgląd w to co się dzieje z jego wysyłkami, czy zostały wysłane ewentualnie dokończyć wysyłkę przypadkiem przerwaną ( np. brak zasilania w serwerze winksmiley.jpg ).

W ten sposób użytkownik loguje się, komponuje wiadomość, klika "Wyślij" wylogowuje się i idzie na piwo smile.gif. W każdej chwili może się zalogować i sprawdzić stan wysyłki ewentualnie ją przerwać.

--------------------
+Quote Post
SongoQ

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Pamietaj o tym zeby naraz nie poszlo 2 @ do tej samej osoby.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:11