|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, mam baze danych z polem POZYCJA, typ INT, no i rekordy nie sa numerowane alfabetycznie, czyli np. pierwszy rekord ma wartosc=1, drugi=10, trzeci=3. I chciałbym sie dowiedzieć jak napisac kod, który wyświetli 5 rekordów z najwiekszymi pozycjami, jak dotad udalo mi sie tylko napisac skrypt jak wyswietlic 5 najnowszych rekordów, ale to nie zawsze sie sprawdza.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jezeli dobrze Cie rozumiem, to zapytanie bedzie wygladalo w sposob nastepujacy:
To jak napisac skrypt odsylam do manuali i kursow. Cytat jak dotad udalo mi sie tylko napisac skrypt jak wyswietlic 5 najnowszych rekordów, ale to nie zawsze sie sprawdza. Mozesz pokazac fragment kodu odpowiedzialny wyslanie do bazy danych zapytania? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciales skrypt oto i on:
tak on wygląda jesli chcesz wyświetlić najnowszych 5 rekordów. Co do twojego skryptu to zadziałalo, wdziwiło mnie to troche bo wcześniej robiłem podobnie i nic hehe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował piser 5.10.2005, 18:19:30 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Chciales skrypt oto i on: Zamiast skryptu zacytowałeś moje zapytanie, które napisałem Ci we wcześniejszym poście (...) Cytat Co do twojego skryptu to zadziałalo To dobrze, cieszę się, że pomogłem. Cytat wdziwiło mnie to troche bo wcześniej robiłem podobnie i nic hehe Jednak musiało być coś nie tak (może ORDER BY było po innym polu - np. kluczu głównym tabeli?). Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
|
nasze kody różnią sie 1 współczynnikiem, popatrz uważnie ;] jezeli zamiast 0 dasz 2 a zamiast 5 dasz 3 wyswietli ci 3 ostatio dodany rekod, jesli pozostawisz tak jak jest to bedzie 5 pozycji:
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) Ten post edytował piser 6.10.2005, 13:57:46 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 23:41 |