![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam taki problem z którymmęcze się już od rana problem to edycja danych z jednoczesną zanianą lub usunięciem zdjęcia jeżeli są ze soba powiązane w bazie Mysql a oto kod mojego skryptu za pomoca którego staram się tego dokonać jeżeli w formulażu się wypełni wszystkie pola (dotyczy tylko zmian ze zdjęciami, edycja wpisów w bazie mi działa) to wszystko gra ![]() ![]()
może ktoś zna jakiś lepszy/skuteczniejszy sposób na zanianę plików na dysku poprzez formularz zpoziomu http z góry dzięki za podpowiedzi -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Twój podstawowy i największy błąd to:
nie sprawdzasz, czy wszystkie pola są wypełnione. W przypadku, gdy pola wymagane nie są wypełnione powienieś wrócić do formularza, a nie wykonywać akcję dla pół wypełnionych. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale niekonieczne jest wypełnianie wszystkich pól
ponieważ moim zdaniem chyba bezsensowne jest abym musiał do formularza edycji wyisywaś co mam zrobić tzn zamienić plik skasować plik pozostawić bez zmian czyba że do każdego pola w formularzu zrobić po trzy przyciski typu radio o w/w nazwach i wtedy polecieć pętlą z akcję odnośnie każdej możliwości tylko że juz tak próbowałem i mi nie wyszło ponieważ pole do zmiany/skasowanie/pozostawienia bez zmian są tworzone za pomoca następujacej pętli
a może zmienić coś tutaj? ![]() -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I tu się kłania znajomośc tego co sie wysyła a co nie. pola typu Checkbox wysyłają sie tylko wtedy, gdy są zaznaczone. Tak więc jesli robisz dla nazwy checkboxa tablicę, to jesli zaznaczysz drugiego a pierwszego nie, to drugi wskoczy ci jako pierwszy z indexem. Musisz jakos jednoznacznie je nazywać. Poazatym coś może byc skasowane albo zmienione. Twoje chcekboxy tego nie wykluczają , powinno byc raczej radio.
ps: formularz piszę sie przez rz a nie ż -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
próbowałem właśnie z przyciskami typu radio ale coś mi nie wychodzi
jak za pomoca pętli utwożyć pola w formularzu z przyciskami radio poniższym kodem mi nie działa
a jeśli bedzie w następujacu sposób to wszystkie pola radio mają tę samą nazwe nie da się zaznaczyć tylko jedno z nich
co robie źle możecie mi powiedzieć -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
jak na moj gust to radio tworzone tak: zamiana'.$i jest wlasnie ok. Co ci nie działa? Może źle to odbierasz?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
męcze się z tym i męcze ale jakos mi nie wychodzi
ja to próbóje odbierać tak ale po moich próbach już wiem że to zapewne jest kiepski sposób (to tylko aby sprawdzić jak zostanie wykonana akcja dana akcja mi działa- z tym nie mam problemu)
jak to odebrać pola typu radio i owszem twożą się z innymi indexami i nie zaznacza sie tylko jedno mała pomoc by nie zaszkodziła tylko co ty mi nie gra? ![]() -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
źle odbierasz. zamiast $zamiana.$i daj $_POST['zamiana'.$i]
zakladam ze formularz wysylasz postem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok
dzięki w końcu zaczeło działać tak jak ja chcę dzięki za podpowiedzi -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:29 |