![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc chce sobie zainstalować linuxa... Tylko nie wiem jaką dystrybucję wybrać. Co polecicie dla początkującego?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
polecam fedorę ... mam w domu i w pracy ... wymaga troszeczkę pracy po instalacji ale na stronie http://www.fedorafaq.org/ są wszelkie podstawy pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo już powiedziano na ten temat: wyszukiwarka->dystrybucja.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
debian albo suse ... a jak chcesz sie bawic to slackware
Ten post edytował acztery 4.10.2005, 16:11:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uzywam SuSe i mi sie bardzo podoba
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Debian albo Gentoo. Ilu ludzi tyle bedzie odpowiedzi na twoje pytanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gentoo 2005.0 to cos dla ciebie
![]() -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No dobra, panowie, ja wiem, że to jest Hydepark. Ale jeśli już podajecie jakiegoś tam linuxa, to podajcie jeszcze dlaczego akurat jego polecacie. Jakie ma zalety, ewentualne wady. Niech autor topicu ma jakiś z tego pożytek (i nie tylko on). Niech to będzie twórcza dyskusja.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu debian? Bo ma mnostwo pakietów, jest szybki i stabilny i ma dosyć dobre wsparcie swego "community". Czemu Gentoo? Bo jest bardzo szybkie, bo ma wspaniałe forum na którym, jezeli pożądnie poszukasz znajdziesz prawie wszystko z czym można mieć problem. Poza tym człowiek bardzo, naprawdze bardzo dużo się nauczy instalując ze stage 1, a jeżeli odpowiedni do swoich potrzeb dobierze flagi USE, to dostaje tak wydajną maszynkę że nie znam nic co mogło by temu dorównać(sic!).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
noi w gentoo instalujesz od podstaw szybko (stage1) i wybierasz tylko potrzebne cacka ;D
-------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
madrake - całą reszte zanim się nauczysz minie rok. Każdy Ci pisze, co sam używa, ale nikt nie pomyślał, co dobre dla początkującego. Ewentualnie Fedora.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, że nikt nie wspomniał - Ubuntu.
Dystrybucja oparta na Debianie, bardzo stabilny system na desktopy, z dużą ilością paczek, świetnym community i bardzo dobrą obsługą sprzętu. Ah, no i jest dość łatwy w obsłudze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(matid @ 2005-10-04 21:37:25) Dziwne, że nikt nie wspomniał - Ubuntu. Dystrybucja oparta na Debianie, bardzo stabilny system na desktopy, z dużą ilością paczek, świetnym community i bardzo dobrą obsługą sprzętu. Ah, no i jest dość łatwy w obsłudze. Do tego zajmuje tylko 1 CD, teoretycznie nie ma dostępu do konta roota (czyli jeżeli się nie będziesz starał ro szybko go niezwalisz ![]() ![]() ps. Polskie community - http://ubuntu.pl/ przewodnik po ubuntu - http://www.przewodnik.ubuntu.pl/ ps2. Fedora core 4 też wporządku jest ![]() Ten post edytował Levabul 4.10.2005, 20:54:21 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przylacze sie do jabola, na poczatek proponuje Mandriva (stary mandrake). Przez ponad rok uczylem sie tam podstaw. Duzym plusem jest ogromna ilosc wszystkich ustawien poprzez aplikacje okienkowe. Na poczatek naprawde bardzo przydatne. Wiekszosc rzeczy dziala po zainstalowaniu bez problemow.
Po jakims czasie przesiadłem się na debiana, przedewszystkim ma ogromna ilość pakietow i chodzi naprawde przyzwoicie, nawet jak na wersie unstable ktorej uzywam. Jednak tesknie za mandrake bo bylo mniej kombinowania i dzialalo to fajnie ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Nie zgodze się z Jabolem i Sh4dowem. Ja zaczynałem od RH9, zainstalowałem, dwa razy uruchomiłem i odinstalowałem (przy okazji kompa zwaliłem bo nie wiedziałem jak "naprawić" mbr) Po tem Mandrake 10, uruchomiłem moze z 10 razy... Potem była Fedora Core 2, probowałem pobawić się z tym ale praktycznie brak mozliwości zainstalowania sterowników do modemu Speedtouch 330 od neostrady mnie rozwalił na pół roku (czyt. dałem sobie spokój z linuxami) Potem dostałem płytkę z Ubuntu, zdążyłem znielubić Gnome wiec po samym LiveCD dałem sobie spokój. Zainstalowałem Gentoo ze stage 1, trwało to w sumie dwie doby, ale byłem ucieszony, przelączając się co 10 minut miedzy XP a gentoo "zainstlowalem" po godzinie neostradę. Mając jako stronę startową w FX'ie http://forums.gentoo.org/ przez ponad miesiąc dłubałem w gentoo i doprowadzilem go najpierw do Błyskawicy, a potem przez "experymenty" do żółwia. Potem kupiłem sobie 3 DVD z debianem, zainstalowałem, myslalem że się pochlastam bo mnie przywitał Gnome. [zmoderowane]. Spróbowałem jeszcze raz ale w "trybie" experta i tylko samą "bazę" debiana, potem po kolei doinstalowalem X'y i KDE potem apache i cała reszta. I byłem w końcu usatysfakcjonowany.
Dopiero Gentoo sprawiło że pomyslalem o przesiadce z windowsow na gnu\linux, a dopiero gentoo sprawiło że w końcu to zrobiłem i nie żalowałem. To że piszę i "pracuję" na win2003 to tylko przez wzgląd na rodzinkę. Nie ma sensu uczyć się linuxa od podstaw. Ważne żeby mieć podlączonego neta, bo wtedy żaden problem nie stanowi przeszkody do nie przebrnięcia. Chodzi tu o komfort pracy, szybkość/wydajność i cukierkowatość jeżeli ktoś lubi, a o którą łatwiej pod X'ami niż w windowsie. Proszę nie używać niecenzuralnych określeń, to forum publiczne. /kszychu/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sztosz: co ma gnome do dystrybucji? przywital Cie gnome piszesz.. sorry, ale przy instalacji to TY WYBIERASZ CO CHCESZ ZAINSTALOWAC, nawet ubuntu mozna z tego co wiem zainstalowac bez gnome
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po tem Mandrake 10, uruchomiłem moze z 10 razy Tak, to dobry argument aby go nie używać. Cytat Potem była Fedora Core 2, probowałem pobawić się z tym ale praktycznie brak mozliwości zainstalowania sterowników do modemu Speedtouch 330 od neostrady mnie rozwalił na pół roku Dziwna sprawa bo w sieci jest pełno artów jak to zrobić. Cytat Potem dostałem płytkę z Ubuntu, zdążyłem znielubić Gnome wiec po samym LiveCD dałem sobie spokój Nie rozumiem co ma gnome do oceny dystrybucji. (Poza tym domyślny iface Ubuntu, oparty na gnomie jest bardzo fajny) Cytat Potem kupiłem sobie 3 DVD z debianem, zainstalowałem, myslalem że się pochlastam bo mnie przywitał Gnome Bez obrazy, ale według mnie jest to śmieszne jakimi kategoriami oceniasz danego linuxa. Cytat Nie ma sensu uczyć się linuxa od podstaw. A nie sądzisz że stopniowe przyswajanie, o rosnącym poziomie zaawansowania jest lepsze niż skok na głęboką wodę ? Nie każdy z natury jest super pływakiem ![]() Cytat Ważne żeby mieć podlączonego neta, bo wtedy żaden problem nie stanowi przeszkody do nie przebrnięcia. A co z tymi którzy nie mają neta i nie mogą zrobić sobie sieciowej instalacji ? -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Debian:
- ma najlepszy system pakietów - yum np przy pobieraniu każdej paczki pobiera listę wszystkich pakietów - debian robi to na wyraźną prośbę ![]() - pracuje na wielu platformach sprzętowych - posiada w standardzie ponad 15tys pakietów z oprogramowaniem - ktoś kiedyś powiedział "jeśli czegoś nie ma w deb-ie, to muszę się zastanowić czy faktycznie jest to mi potrzebne" ![]() - Debian jest poprawny od strony formalnej - community debiana nie wpuści do dystrybucji aplikacji którę są "niepewne" od strony licencyjnej - pliki konfiguracyjne są intuicyjne - w części dystrybucji struktura konfiguracji jest przebudowana w taki sposób, że jest nieczytelna dla użytkownika a łatwiejsza do parsowania przez aplikacje okienkowe... a co gdy okienka są nam zbędne ? -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(enceladus @ 2005-10-05 09:21:52) ktoś kiedyś powiedział "jeśli czegoś nie ma w deb-ie, to muszę się zastanowić czy faktycznie jest to mi potrzebne" ![]() Ktoś też kiedyś powiedział: "jeśli ktoś zna debiana, to zna debiana, a jeśli zna slacka, to zna linuksa". Poza tym wszem i wobec wiadomo, że "w debianie się nie da" ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 12:55 |