Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Skrypt w linuksie, Uruchamianie programu razem z systemem
zbig13

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od jakiegoś czasu zajmuje się trochę Linuxem (SuSe 9.2) i denerwuje mnie, że za każdym uruchomieniem go, muszę wpisywać komendy w konsoli, żeby uruchomić php i MySQLa. Nie dałoby się tego zrobić jakoś tak, żeby napisać skrypt, który wykonywał by mi komendę włączająca php i MySQL podczas uruchomienia linuksa? Cos takiego zeby dzialalo jak autostart w windowsie biggrin.gif Jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o wskazówki, bo ja nie wiem jak się do tego zabrać. Z góry dzięki i pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

każdy linux ma system uruchamiania tzw. demonów systemowych, a apache (nie php) oraz mysql to właśnie takie demony. Należy tylko dać systemowi wiedzieć w odpowiednim miejscu, że ma je uruchomić at boottime. Poszukaj o service menagment. Zresztą jeżeli to SuSe to zapewne ma graficzny konfigurator do tego...
+Quote Post
zbig13

-----

Pogoglowałem trochę, żeby znaleźć coś o tym Service Managment i niestety stronki, które mi się wyświetliły nie miały raczej nic wspólnego z Linuksem smile.gif Przeglądałem też opcje SuSe linuksa (w programie YaST) ale nigdzie nie znalazłem nic o automatycznym uruchamianiu demonow. Moglbys w zwiazku z tym napisac cos wiecej, bo jak pisałem zajmuje się linuksem od niedawna i nie wiem dokładnie co gdzie się w nim znajduje. Z gory dzieki.
+Quote Post
Jabol

-----

hmmm... zmień linuxa - SuSe jako rozwiązanie biznesowe nie posiada prawie wogóle wolnej dokumentacji - za cały support trzeba płacić.

Zainstaluj sobie np. webmin albo cosik takiego. To taka zewnętrzna zabawka, która umożliwia konfiguracje takich rzeczy (na dodatek naprawdę potężny pakiet administracyjny). I na dodatek webmin ma support dla SuSe linux. Aha - nie instaluj tego ręcznie - jestem pewien, że SuSe ma to w pakietach.
+Quote Post
zbig13

-----

Dzięki, zainstalowałem tego webmina, dodałem Bootupa do listy i teraz Apache śmiga przy włączaniu Linuxa biggrin.gif Jeszcze raz thx.
+Quote Post
sf

-----

nie lepiej to recznie zrobic? przewaznie w linuxach trzeba zajrzec do /etc/init.d/ or sth like this winksmiley.jpg

Ten post edytował sf 3.10.2005, 19:46:06

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post
Sabistik

Administrator wortalu

-----

wpisz te komendy do uruchamiania do:
/etc/rd.c/rc.local
albo cos w tym stylu nie wiem jak to tam SuSe ma
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:31