![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od jakiegoś czasu zajmuje się trochę Linuxem (SuSe 9.2) i denerwuje mnie, że za każdym uruchomieniem go, muszę wpisywać komendy w konsoli, żeby uruchomić php i MySQLa. Nie dałoby się tego zrobić jakoś tak, żeby napisać skrypt, który wykonywał by mi komendę włączająca php i MySQL podczas uruchomienia linuksa? Cos takiego zeby dzialalo jak autostart w windowsie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
każdy linux ma system uruchamiania tzw. demonów systemowych, a apache (nie php) oraz mysql to właśnie takie demony. Należy tylko dać systemowi wiedzieć w odpowiednim miejscu, że ma je uruchomić at boottime. Poszukaj o service menagment. Zresztą jeżeli to SuSe to zapewne ma graficzny konfigurator do tego...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pogoglowałem trochę, żeby znaleźć coś o tym Service Managment i niestety stronki, które mi się wyświetliły nie miały raczej nic wspólnego z Linuksem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... zmień linuxa - SuSe jako rozwiązanie biznesowe nie posiada prawie wogóle wolnej dokumentacji - za cały support trzeba płacić.
Zainstaluj sobie np. webmin albo cosik takiego. To taka zewnętrzna zabawka, która umożliwia konfiguracje takich rzeczy (na dodatek naprawdę potężny pakiet administracyjny). I na dodatek webmin ma support dla SuSe linux. Aha - nie instaluj tego ręcznie - jestem pewien, że SuSe ma to w pakietach. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, zainstalowałem tego webmina, dodałem Bootupa do listy i teraz Apache śmiga przy włączaniu Linuxa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie lepiej to recznie zrobic? przewaznie w linuxach trzeba zajrzec do /etc/init.d/ or sth like this
![]() Ten post edytował sf 3.10.2005, 19:46:06 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisz te komendy do uruchamiania do:
/etc/rd.c/rc.local albo cos w tym stylu nie wiem jak to tam SuSe ma |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:31 |