![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Mam taki problem. Z bazy danych wyciagnalem dane do pliku xls. Wszystko jest ok. Plik jest zbudowany jako pseudo html (tabelka xls). Dane sa w kilku jezykach (polski, rosyjski, ang, etc) wiec wszystkie znaki ąćę i inne sa zapisane w postaci &#costam;.
Wszystko wyglada ok. Jedyne wyjscie zeby te dane spowrotem wciagnac do bazy to eksport do pliku txt unicode (zapisz jako -> txt unicode). Jako CSV dostaje kaszanke (rosyjski...). Ok wiec mam plik 1.txt chce go teraz przeczytac z php i (po pewnych dodatkowych zabiegach) wrzucic do bazy. Uzywam takiego kodu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może pomoże iconv
-------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
probowalem juz z tym wszystkiego. A co najciekawsze, jak po prostu zrobie tak: echo file_get_content('http://www.spiders.pl/1.txt'); to wszystko jest ok.
(przynajmniej tak mi sie wydaje). A moze Excel zapisuje jako Unicode 16bit? Zreszta wszystko mi sie juz miesza. Jakie kodowania mam podac jako argumenty dla iconv? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:40 |